Консумацията на месо разрушава планетата
Интензивното производство на месо има унищожаващо въздействие върху околната среда, предупреди неправителствената организация „Приятели на Земята”, представяйки атласа си за консумацията на месо в света. Според организацията за производството на 1 кг говеждо са необходими около 15 500 л вода. Със същото количество вода могат да бъдат отгледани 12 кг пшеница или 118 кг моркови.
„Всеки път, когато ядем, правим политически избор, който въздейства върху живота на хората по света, върху околната среда, биоразнообразието и климата” - каза Ейдриън Беб от организацията на пресконференция в Брюксел. Консумацията на месо, която според организацията и без това е висока, не спира да нараства в развиващи се икономики като Китай.
В същото време над 40 процента от годишното производство на пшеница, ръж, ечемик и царевица се използват за хранене на животни. Една трета от 14-те милиарда хектара обработваема земя в света се използва за отглеждане на храна за животни, подчертаха от организацията.