Копърът – аромат и здраве
Една от най-разпространените и полезни подправки в много национални кухни е копърът. Той има не само силен аромат, но притежава и редица лечебни свойства. Освен това в народната медицина се използват всички части на растението, включително семената и корените.
С какво копърът е заслужил почитта и на кулинари, и на лечители:
Химичен състав на копъра
Всички вещества, съдържащи се в копъра, са необходими за доброто ни здравословно състояние.
Витамини: А, В1, В2, В5, В6, В9, С, Е, PP
Макроелементи: калий, калций, магнезий, натрий, фосфор
Микроелементи: желязо, манган, мед, цинк
Мастни киселини: линолова, олеинова, палмитинова, петрозелинова
Освен това всички части на растението са наситени с етерични масла, на които се дължи и прекрасният аромат.
Копърът съдържа още белтъчини, мазнини, лесноусвоими въглехидрати и фибри. Калоричността му е 43 кал на 100 г.
Полезни свойства
- Повишава имунитета
- Бори се с рака
- Лекува заболявания на дихателната система, помага при астма
- Избавя от главоболие
- Укрепва сърдечносъдовата система
- Полезен е при хипертония
- Стимулира дейността на храносмилателната система
- Регулира обмяната на веществата
- Подобрява апетита
- Извежда токсините от организма
- Пречиства бъбреците
- Подобрява зрението
- Помага при простатит
- Поддържа еластичността на кожата
- Укрепва косата и ноктите
- Полезен е при безсъние
Учените обаче предупреждават, че за да бъде полезен даден продукт, трябва да се спазва мярката. При прекалена употреба на копър може да се стигне до проблеми с храносмилането, световъртеж, упадък на силите, апатия и сънливост.