Леща за здраве и за красота
Лещата може да понижи нивото на холестерола и захарта в кръвта, съобщава ToDay News Ufa. Последни изследвания доказаха, че тя е и много полезна за сърдечносъдовата система.
Отдавна е известно, че тази бобова култура е не само вкусна, а и здравословна. Тя укрепва имунитета, подобрява състава на кръвта, помага на косата, подмладява кожата и даже предпазва от рак на гърдата.
Лещата съдържа:
* Микроелементи;
* Омега-3 мастни киселини;
* Белтъчини;
* Фибри;
* Фолиева киселина;
* Витамини;
* Изофлавони;
* Минерали.
Омега-3 и микроелементите благотворно въздействат на здравето, повишават имунитета, подобряват състоянието на косата и кожата.
Белтъчините засищат, като при това лесно се усвояват от организма. Не случайно лещата се смята за един от най-полезните продукти за спортистите и хората, водещи активен начин на живот. Неголяма порция засища и не води до наднормено тегло, затова тя е идеална и за отслабващи.
Фибрите също гонят глада и подобряват състоянието на храносмилателната система. А витамините и минералите в лещата са необходими за нормалната дейност на мозъка. Голямото количество на витамини от групата В и на магнезий повишават концентрацията и подобряват паметта.
В лещата се съдържат 90% от дневната норма на фолиева киселина. Тя е много важна за бременните жени, защото ускорява развитието на плода и укрепва имунитета както на майката, така и на бебето.
Лещата е богата още на калий и магнезий, които помагат на сърдечносъдовата и нервната системи. Предпазват от инфаркт и инсулт.
В лещата има и желязо, но се препоръчва за неговото усвояване тя да се консумира с пресни салати.
Учени са открили в лещата уникален компонент – изофлавон. Той предотвратява рака на гърдата, а ако вече се е появил, спира неговото разпространение.
И не на последно място – лещата е полезна за диабетиците, защото нормализира нивото на захар в кръвта и пречи на повишаването му.
Специалистите обаче предупреждават, че тази бобова култура не бива в никакъв случай да се консумира сурова, защото може да доведе до отравяне на организма. Под въздействие на високите температури токсичните вещества се неутрализират.