Здраве

11 Юли 2024

427

credoweb bg

Мелатонинът е познат като хормон, свързан с качествения нощен сън. Много хора вземат добавки с него, защото страдат от безсъние. Ново проучване откри неочаквани качества на това вещество. Очевидно то може да намери приложение и като средство срещу увреждания на зрението.

Данните са резултат от проучване на над 120 000 души на възраст над 50 г., които нямали поставена диагноза свързана с възрастта дегенерация на макулата. Болестта е водеща причина за тежка загуба на зрение при възрастните както по света, така и у нас. Проучването, публикувано в JAMA Ophthalmology, показва, че приемът на добавки с мелатонин намалява риска от развитие на макулна дегенерация. 

Има два вида макулна дегенерация – суха и влажна. Сухата макулна дегенерация е най-често срещаната форма. Влажната макулна дегенерация е по-рядко срещана. Тя се развива в късен стадий на заболяването, причинява по-бърза загуба на зрение. От нестабилните кръвоносни съдове под макулата могат да изтекат кръв и течност, което влошава зрението. Тези кръвоносни съдове също могат да причинят белези, което води до трайно увреждане на зрението.

Приемът на мелатонин е свързан с по-малък риск от прогресиране на състоянието. Това става ясно от данните на 65 000 пациенти със суха макулна дегенерация. Употребата на мелатонин при тях е свързана с по-малък риск от прогресиране до влажна макулна дегенерация. Възможно е това да се дължи на противовъзпалителните и антиоксидантните свойства на мелатонина, които потенциално биха могли да спрат процеси, които възпрепятстват зрителните функции, според д-р Риши П. Сингх, офталмолог в Кливландската клиника Флорида.

Въпреки това, експертите подчертават, че констатациите за мелатонин и макулна дегенерация трябва да се разглеждат като връзка, а не като причинно-следствена зависимост, тъй като резултатите могат да бъдат повлияни от други фактори. Например, тютюнопушенето и високото кръвно налягане увеличават риска от заболяването.

Източник: News-air.com

Сподели във Facebook