Здраве

26 Април 2010

3599

Животът днес

Менюто може да укроти лошия холестерол

В брой 14 на вестник „Живот и Здраве” ви информирахме за пораженията, които може да нанесе на здравето ни повишеният лош холестерол в кръвта, както и за необходимите изследвания за установяване на неговото ниво.

Днес ви предлагаме принципите на хранителната диета, която би помогнала стойностите на холестерола ви да се задържат в безопасните за организма ви граници.

Продукти            Препоръчват се                          Не се препоръчват                           

Мазнини               Максимално да се намали         Масло, животински
                             приемът на всякакви                 мазнини, сланина,
                             мазнини. Ограничена                палмово и кокосово масло, 
                             употреба на слънчогледово,     твърди маргарини
                             царевично, соево олио и
                             зехтин

Месо, яйца          Нетлъсти пилета без кожа,        Тлъсто месо, колбаси,
                             пуйка, телешко, заешко,            кренвирши, пастети,
                             дивеч. Яйчен белтък. Яйца        патица, гъска,
                             1-2 на седмица                            субпродукти, яйчен
                                                                                   жълтък

Риба                     Всички видове риба, особено    Хайвер. Пържена риба,
                             морска, не по-малко от 2-3         скариди, калмари
                             пъти седмично. Мазни риби:
                             треска, камбала, херинга,
                             сардина, риба тон, сьомга,
                             пъстърва, стриди

Млечни               Обезмаслени или с 0,5%               Пълномаслено или
                                                                                  кондензирано мляко, продукти                  масленост млека, извара,                                         сметана, мазна извара,
                             сирене с 20% масленост              сирена с повече от 30%
                                                                                   масленост, сладолед,
                                                                                   крема сирене

Плодове,            Всички пресни и замразени          Пържени картофи или
зеленчуци          зеленчуци, царевица, бобови     приготвени с животинска
                            култури, варени и печени            мазнина, чипс. 
                            картофи. Пресни и сушени          Ограничено плодове в 
                            плодове, несладки                        сироп, захаросани.
                            консервирани, гръцки орехи,      Фъстъци, шам-фъстък,
                            бадеми                                           лешници

Тестени и           Хляб от пълнозърнесто                 Кифли и сладкарски
зърнени              брашно, овесена  каша,               изделия, приготвени        
храни                  неполиран ориз, макаронени      непрепоръчителни                                     
                            изделия                                         мазнини


Супи                   Зеленчукови                                 Крем-супи с месни 
                                                                                 бульони, готови сухи
                                                                                 супи

Напитки            Чай, слабо кафе, минерална         Кафе със сметана, какао,
                           вода, плодови сокове без             алкохолни напитки.
                           захар, безалкохолни
                           негазирани напитки

Подправки       Билки, горчица, пипер,                 Майонеза или други
                          оцет                                               мазни сосове. Ограничено:
                                                                                 нискокалорична майонеза,
                                                                                 соев сос

Няколко съвета за приготвяне на храната:

Преди готвене изрязвайте мазнините от месото и изхвърляйте кожата на пилето.

Охлаждайте месния бульон и махайте мазнините от горния слой. Печете месото върху решетка, за да изтичат мазнините.

Избягвайте пържените продукти, ориентирайте се към варене, приготвяне на пара или микровълнова фурна.

Заменяйте цялото яйце с белтъка и две лъжички растително олио. Вместо с майонеза подправяйте салатите с лимонов сок.

 

 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 117