Здраве

15 Август 2024

410

credoweb bg

Д-р Тоня Станкова

Менопаузата е естествен етап от живота на всяка жена, започващ с последната менструация и характеризиращ се с прекратяване на яйчниковата функция и значителни хормонални промени. Акушер-гинекологът в Медицински комплекс „Доверие“, д-р Тоня Станкова, споделя в интервю пред Safe News съвети и информация за симптомите, лечението и начините за подобряване на качеството на живот по време и след менопаузата.

„Менопаузата е етап от живота на жената, при който яйчниковата функция постепенно се прекратява, което води до хормонален дефицит и отпадане на репродуктивните възможности, обяснява д-р Станкова. - Обикновено този процес настъпва между 45 и 55 години, но може да варира в зависимост от индивидуалните особености и фактори“.

Етапи на менопаузата

Менопаузата включва няколко фази. Първо е пременопаузата, която започва 2 до 6 години преди действителната менопауза, когато функцията на яйчниците започва да намалява. След това настъпва менопаузата, която се потвърждава, когато е минала една година без менструация. Последната фаза е постменопаузата, през която хормоналната продукция е много ниска

Признаци на менопаузата и ранна менопауза

Симптомите на менопаузата могат да се проявят още в перименопаузата. Възможно е промените в хормоните да причинят горещи вълни, безсъние, нощно изпотяване, често уриниране, вагинална сухота и болка по време на полов акт. Д-р Станкова подчертава значението на вниманието към тези признаци и необходимостта от медицинска помощ, ако се появят.

„Ранната менопауза, която настъпва преди 40 години, често е генетично обусловена, споделя акушер-гинекологът. - Тя може да се повлияе и от много други различни фактори, включително лъчелечение, оперативни интервенции, начин на живот и дори тютюнопушене“.

Справяне с менопаузата

Много жени се притесняват да говорят за симптомите на менопаузата и я възприемат като тема табу. Въпреки това е важно проблемите да се обсъждат открито и да се търси медицинска помощ. Съществуват много лечения и методи, които могат да помогнат за облекчаване на симптомите и да предотвратят усложненията.

„Хормонозаместителната терапия може значително да подобри качеството на живот на жените в менопауза, казва д-р Станкова. - Тя намалява дългосрочните рискове като остеопороза и сърдечно-съдови заболявания. Най-безопасните форми включват прогестерон, приложен чрез спирала в матката, и перкутанно приложение на естрогени“.

Съвети към жените

Доктор Тоня Станкова съветва да се потърси помощ при първи признаци на менопауза, дори ако те не изглеждат свързани с гинекологията. Симптоми като раздразнителност, промени в настроението и болки в ставите могат да са ранни знаци на менопаузата. Съвременната медицина предлага много възможности за облекчаване на симптомите и подобряване на качеството на живот. Тя призовава жените да бъдат отговорни към своето здраве и да се обръщат към лекар при най-малки симптоми, за да могат да получат навременна и адекватна помощ.
 

CredoWeb е социална платформа за здраве, която свързва лекари и пациенти. Предлага експертна информация за здравето, както и интерактивна комуникация.

Сподели във Facebook