Здраве

30 Юни 2024

367

credoweb bg

Д-р Йорданка Панайотова

Продажбата на различни видове вода за уста е огромен бизнес по целия свят. Една част от тях служат за профилактика, други са задължителни за лечението на гингивити, пародонтити, изваждане на зъби и други хирургични процедури. Водите със съдържание на флуор също са част от профилактиката на кариес.

Тези със състав, който убива бактерии, вируси и гъбички, са бактерицидни. Бактериостатични са такива, които спират развитието на микробите и образуването на зъбна плака. Съществува голямо разнообразие от лечебни води и такива с натурален състав, които помагат срещу лош дъх (халитоза), кариес, заболявания на венците и зъбите.

Основната съставка може да бъде хлорхексидин (CHN), хидроген пероксид, цетилперидин хлорид, провидон йодид, етерични масла. Общият им механизъм е елиминирането на микробите чрез разрушаване на клетъчната им стена.

Доказателствата обаче са категорични, че най-ефективни са водите с хлорхексидин

особено при възпаление на венците (гингивити). При напреднал пародонтит ефектът им е по-ограничен поради невъзможността на CHN да достигне дълбочината на пародонталните джобове.

В малки концентрации, като 0,02% - 0,06%, ефектът им е бактериостатичен, а при високи показатели над 0,12% – бактерициден. Ключовите думи за тези води са, че те съпътстват терапията и служат за ограничено време. Все още не е уточнено колко често и дълго трябва да се използват.

Препоръките са от ежедневно в рамките на две-три седмици до 2-3 пъти седмично. При продължително неконтролируемо и системно използване се проявяват страничните ефекти на хлорхексидина. Това са: зачервявания по лигавицата, промени във вкуса, сухота в устата и оцветяване + размекване на пломбите. Заедно с това могат да се появят кафяви пигментации по зъбите, краищата на пломбите, бузите и езика.

Пациентите, които са имунокомпрометирани и/или са подложени на лъчетерапия, трябва да бъдат предупредени да избягват води с хлорхексидин и спирт.

Спиртът отдавна е част от водите за уста, тъй като е ефективен на 70-80% при унищожаването на микробите. Тези води увеличават съдържанието на спирт в дъха и може да отчетат погрешни резултати при тестове от пътна полиция например.

Съвременната тенденция е все по-малко да се препоръчват води, съдържащи алкохол

Водите за уста с флуорид могат да повишат устойчивостта на емайла, така че са полезни при началните симптоми на кариес. Етеричните масла са билкови екстракти и имат антибактериално, антигъбично и антитоксично действие. Те обаче са по-малко ефективни и се използват повече за профилактика. Това са: евкалипт, мента, карамфил, тимол и др. Те действат при гингивит и намаляват лошия дъх. Поради комбинирането им е трудно да се определи кое от тях е най-силно. Трябва да се избягва използването им в комбинация със спирт в състава при децата. Козметичните води нямат активни химически съставки и се използват без рецепта. Могат да се употребяват по-продължително за разлика от лечебните.

Повечето пълнолетни пушачи на цигари например използват различни води, за да премахнат лошия дъх

като и такива с избелващ ефект. При тях обаче вече съществуват и алтернативни на цигарите продукти, т.нар. бездимни изделия, като продуктите за нагряване и електронните цигари (вейпове). При тези изделия е показателно, че няма процес на горене, като отделяните токсини са значително намалени спрямо обикновена цигара например, което би следвало да доведе и до потенциално по-малко рисково излагане на устната кухина. Въпреки това, пълното въздържание е препоръчително.

От друга страна, натурални и алтернативни води за уста, които не идват от аптека, обикновено са безвредни, но и неефективни. Важно е да се разбере, че самостоятелната употреба на различни видове води за уста не е достатъчна за добра орална хигиена. Правилното четкане и редовните посещения за отстраняване на зъбен камък и плака са задължителни. Това важи както за здрави пациенти, така и за такива с проблемно дентално здраве.

За автора:

Д-р Йорданка Панайотова

Пародонтолог

Хоноруван преподавател

катедра Пародонтология МУ – София 

Д-р Панайотова завършва Стоматологичния факултет на Медицински университет – София с отличен успех. Защитава специалности по Обща стоматология и Научна медицинска информация. През 1995-2000 г. работи като специалист в „Юниордент“. След основаването на катедра „Пародонтология“ във ФДМ – София през 2000 г. печели конкурс за хоноруван асистент, където преподава и досега.

Интересите ѝ са насочени предимно към хирургичното пародонтално лечение и има големи успехи в запазването на естествените зъби при пародонтит и костна регенерация. Възпитаник е на италианската пародонтална школа, като е завършила курсове при проф. Дарио Кастелани, проф. Силверио Валерио, проф. Масимилиано Баркали, проф. Никола ДиАнджелис, проф. Клаудио Модена. Заедно с това тя е била на практическо обучение при известния д-р Джоузеф Шокрун за новостите в PRF лечението.

През 2016 г. завършва специалност „Модерни технологии при лечение на пародонтални заболявания“ в University of Genoa.

През 2018 г. д-р Панайотова влиза в екипа на Клиниката по имплантология на ЕО ДЕНТ, където прилага професионалните си и квалифицирани умения в лечението на гингивити и пародонтити, за което е избрана за Лекар по дентална медицина за 2021 г.

CredoWeb е социална платформа за здраве, която свързва лекари и пациенти. Предлага експертна информация за здравето, както и интерактивна комуникация.

Сподели във Facebook