Млечните продукти намаляват риска от хипертония
Учени откриха, че има връзка между употребата на млечни продукти и опасността от високо кръвно налягане, съобщава British Medical Journal (BMJ).
За да стигнат до този извод, специалистите провели изследване с участието на близо 150 000 доброволци от 21 страни в Северна Америка и Азия. Те били на възраст от 35 до 70 години и в продължение на една година попълвали анкети за начина си на хранене. Така учените установили, че употребата на две порции млечни продукти на ден понижава риска от метаболитен синдром, съответно хипертония и диабет, с 24%. Любопитното е, че при консумацията на пълномаслени продукти опасността се намалява с 28%, а при обезмаслените подобен ефект не бил констатиран.
Специалистите развенчаха мита за вредата от млечните продукти. Според учените те обезпечават организма с висококачествени белтъчини и широк спектър от необходими за доброто здравословно състояние витамини и минерали като калций, калий, цинк, фосфор, витамините А и В12, рибофлавин.