Мозъкът се лекува и сам след инсулт и травма

Доц. Борислав Герасимов, дм, републикански консултант по спешна неврология, консултант в болница „Софиямед“

Най-новите научни данни вече безспорно доказват, че веднага след началото на инсулт мозъкът започва да възпроизвежда собствени стволови клетки от специални резервоари-депа, намиращи се още от раждането в определени зони на самия мозък и които са там до края на живота му. Веднага след загиване или трайно увреждане на част от невроните и другите съседни поддържащи и свързващи мозъчни и глиални клетки след мозъчен инсулт (или травматично или друго драстично увреждане на част от специализираните неврони) тези депа се активизират и подават все още не напълно „зрели” и не достатъчно специализирани неврони. Тези липсващи вследствие на инсулта клетки, които са били вече специализирани за определени функции на организма, по уникален и само подозиран по логичен път досега начин се самовъзстановяват от специалните резерви на зрелия мозък.

Благодарение на съседните, останали здрави и не поразени от инсулта относително съхранени клетки новите, все още не напълно узрели клетки, попаднали в тези зони, „се обучават”. Това става чрез химиотаксис - химическо въздействие и привличане „по подобие” в химическа и електрическа среда, както и посредством медиатори - хормоноподобни субстанции, чрез които се провеждат нервните импулси. Освен това между „старите” и „обучаващите се” клетки се образуват нови механични нервни връзки. Всичко това води до създаване на нови клетки, които започват да изпълняват функцията на загиналите и липсващи специализирани клетки.

На това се дължи трудно обяснимото досега чудновато и почти пълно възстановяване на част от функциите и възможностите при по-младите болни, преживели мозъчен инсулт или различни по тежест травми на главата.

Доскоро в неврологичните среди битуваше мнението, че мозъкът (главният и гръбначният), като последна и най-висша степен на развитие на материята в природата, не може да се самовъзстановява и възпроизвежда, а загиналите и трайно увредени неврони и други поддържащи мозъчни клетки не могат да се възстановяват пълноценно и напълно в рамките на живота на отделния индивид.

Възможностите за регенерация и самовъзстановяване бяха многократно изучавани на експериментални животни, наблюдавани, публикувани и оповестявани в последните няколко години главно във връзка с проучването на възможностите за лечение на увреждания на нервната система със стволови клетки от собствения или чужд организъм, вкарани в кръвта на болните. Но нямаше конкретни доказателства при хората, че това се случва локално и по съседство в човешкия мозък, и то през практически целия живот на индивида. Последните проучвания са при мозъци на много възрастни болни (средно на 82 години), преживели инсулти.

Появата на тези фактически нови стволови клетки в участъците на мозъчната увреда, и то в различна степен на узряване и последващо специализиране, преосмисля и стимулира по най-удовлетворяващ начин усилията на клиничните невролози да лекуват успешно мозъчните инсулти не само в първите златни часове веднага след инцидента, но и месеци след началото му. Най-позитивното нещо от тези проучвания е новата надежда за фантастична и непостижима доскоро възможност, която се дава в ръцете на практикуващите невролози за лечение и почти пълно възстановяване на всички увредени от инсулт или травма функции (движения, говор, сетивност) известно време след инцидента.
Това научно постижение направо и веднага ще намери приложение в съвременните неврологични стационари за успешно лечение на пациентите с мозъчни инсулти във всички фази на протичане на заболяването дори и месеци след началото, което вече е нова страница в развитието на практическата неврологична и рехабилитационна  практика. Вече няма да е пречка досегашното разбиране за невъзвратимост на уврежданията при мозъчносъдови инциденти и травми, а лечението и възстановяването могат да се провеждат практически без ограничения във времето.

И все пак основната задача пред нас остава предотвратяването на инсултите. Зачестяването на главозамайването и падането със или без краткотрайна загуба на съзнание е предпоставка за спешна консултация с най-добрия невролог, когото познавате, за да се предвари времето на наближаващия парализиращ и инвалидизиращ мозъчен инсулт.

За контакти 0888-56-56-88.



 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 92