Здраве

25 Юни 2024

539

credoweb bg

Известно е, че нагреваемите тютюневи продукти са проектирани, така че да нагряват тютюна, без да го горят или да отделят дим. Популярността им в Япония нарасна значително след пускането на пазара на електронното устройство IQOS през 2016 г. Въпреки че тези продукти вече са налични в много държави, все още има въпроси относно ефекта им върху пушенето на цигари и върху здравето.

Според научен преглед, обхващащ данни от 11 проучвания с над 2600 участници, публикуван от John Wiley & Sons, Ltd. от името на The Cochrane Collaboration, основният извод е, че хората, които са преминали от цигари на нагреваеми тютюневи продукти,

са изложени на по-ниски нива на вредни вещества в сравнение с тези, които продължават да пушат,

но все още са изложени на по-високи нива от тези, които напълно са се отказали от тютюнопушенето.

Това намалено излагане се отнася до редица вредни вещества, свързани с развитието на ракови и сърдечни заболявания, както и респираторни проблеми. Това предполага, че преминаването от цигари към устройства за нагряване на тютюн може да намали риска от тези заболявания, но все още няма достатъчно данни, за да се направят категорични заключения. Всички проучвания са с кратка продължителност, а  развитието на заболявания, свързани с пушенето, изисква по-дълъг период на наблюдение.

Въпреки това събраните до момента доказателства категорично потвърждават колко вредно е пушенето. Повечето от сериозните здравословни проблеми, които убиват половината от редовните пушачи, са резултат от вдишването на токсични вещества, произведени при горенето на тютюна. Тъй като нагреваемите тютюневи продукти са проектирани да избягват горенето, те вероятно носят по-малък риск за здравето.

Тези продукти биха могли да имат ползи за общественото здраве, ако намаляват риска и помагат на хората да спрат да пушат обикновени цигари, без да привличат тези, които иначе биха избягвали всякаква употреба на тютюн.

Интересен факт е, че спадът в продажбите на цигари се ускорява след въвеждането на устройствата за нагряване на тютюн.

Това показват две японски проучвания, изследващи промените в продажбите на цигари след появата на IQOS на пазара. Тези данни предполагат, че нагреваемите тютюневи продукти може да служат като заместител, а не като допълнение към цигарите.

От друга страна, е възможно намаляването на продажбите на цигари да се дължи на факта, че много хора просто намаляват потреблението си, без да се отказват напълно от пушенето. Важно е да се отбележи, че здравословното състояние се подобрява най-много при пълно спиране на цигарите, а не просто при намаляване на броя на изпушените цигари.

Каква е разликата между тези продукти и електронните цигари?

Електронните цигари, известни още като вейпинг продукти, са друга категория никотинови изделия, които набират популярност през последните години. Докато нагреваемите тютюневи продукти нагряват тютюн, електронните цигари нагряват течност, която обикновено съдържа никотин. Научните принципи и регулацията на тези продукти се различават съществено. Електронните цигари са на пазара по-дълго време, поради което има повече информация за техните ползи и вреди.

Съществуват доказателства, че електронните цигари могат да помогнат на хората да се откажат от обикновените цигари.

В близко бъдеще Великобритания може да започне да предлага електронни цигари на тези, които желаят да спрат да пушат, стига продуктите да преминат необходимите регулаторни процедури за одобрение.

Въпреки това някои държави като Япония налагат ограничения, които на практика водят до забрана на продажбите на електронни цигари, съдържащи никотин, докато нагреваемите тютюневи продукти остават широко достъпни. Това може би обяснява защо употребата им е толкова разпространена в Япония – те са единствената достъпна по-нискорискова алтернатива на цигарите. Употребата на нагреваеми тютюневи продукти остава по-рядко срещана в Обединеното кралство и САЩ, където пазарът на електронни цигари е добре развит преди навлизането на устройствата за нагряване на тютюн.

Има ли по-малко вредна цигара?

Тютюневите компании твърдят, че от десетилетия се стремят да създадат по-малко вредна цигара. Някои от техните опити, като добавянето на вентилационни отвори в цигарените филтри, се оказаха неуспешни и дори вредни.

Електронните цигари са първата никотинова немедицинска алтернатива на традиционните цигари,

която е широко приета от много пушачи по света. Те не съдържат тютюн и много от техните производители не са свързани с тютюневите компании. В отговор на това, много тютюневи компании са насочили усилията си към разработването на устройства за нагряване на тютюна – сегмент, който могат да контролират чрез патенти.

През 2014 г. с въвеждането на IQOS от Филип Морис Интернешънъл на пилотни пазари, продажбите бързо се увеличиха в Япония и Южна Корея, а другите тютюневи компании представиха свои електронни устройства за нагряване на тютюн. Сред най-популярните такива устройства са glo на Бритиш Американ Табако и Ploom на Джапан Табако Интернешънъл.

Значителна част от изследванията за безопасността на нагреваемите тютюневи продукти са проведени от Филип Морис Интернешънъл,

която подаде заявление за разрешение да продава IQOS в САЩ като тютюнев продукт с „намалено излагане“ и „намален риск“. През 2019 г. САЩ одобриха продажбата на системата за нагряване на тютюн като продукт с намалено излагане на риск. Американските регулатори заявиха, че „пълното преминаване от конвенционални цигари към системата IQOS значително намалява излагането на организма на вредни и потенциално вредни вещества“.

Въпреки това, искането за признание на намален риск не беше удовлетворено, тъй като „няма достатъчно доказателства в подкрепа на твърденията за намален риск от развитие на заболявания, свързани с пушенето, и за намален риск от вредно въздействие“. Необходими са допълнителни изследвания, за да се определи със сигурност как нагреваемите тютюневи продукти влияят на човешкото здраве.

CredoWeb е социална платформа за здраве, която свързва лекари и пациенти. Предлага експертна информация за здравето, както и интерактивна комуникация.

Сподели във Facebook