Не е важно само какво, а и как ядем
Петгодишни изследвания на японски учени доказаха, че скоростта, с която се поглъща храната, влияе върху развитието на диабет, затлъстяване и сърдечносъдови заболявания. Експертите стигнаха до извода, че колкото по-бързо се храни човек, толкова рискът от гореизброените здравословни проблеми е по-висок.
Резултатите от изследването, в което участвали над 1000 души на средна възраст, показали, че при тези от тях, които ядат бързо, пет и половина пъти е по-висока вероятността от появата на метаболитен синдром. Това е съвкупност от опасни за здравето състояния, включващи абдоминално затлъстяване, високо ниво на захар в кръвта, високо кръвно налягане и повишено ниво на лошия холестерол.
Учените открили, че за петгодишния период, през който те наблюдавали доброволците, при 11,6% от хранещите се бързо се развил метаболитен синдром, при хранещите се със средна скорост процентът бил 6,5, а при хранещите се бавно – 2,3.
Японските специалисти дават няколко препоръки как да се храним правилно:
- Отделяйте не по-малко от 30 минути на хранене.
- Съсредоточете се върху вкуса на приеманите продукти.
- Нарежете храната на малки късчета и дълго дъвчете.
- Оставяйте вилицата, лъжицата и ножа, докато дъвчете.
- В промеждутъците правете дълбоки вдишвания.
- В никакъв случай не яжте между другото, докато четете или гледате телевизия например.