Не пропускайте суперхраните на пролетта
Пролетта носи изобилие от пресни продукти, които са не само вкусни, но и пълни с хранителни вещества, които могат да укрепят здравето ни.
Ето някои от най-значимите суперхрани на сезона:
Аспержи: С високо съдържание на фибри, фолиева киселина и витамини А, С и К, аспержите спомагат за подобряване на здравето на храносмилателната система и за понижаването на кръвното налягане.
Ягоди: Тези плодове са не само сочни и вкусни, но богати и на антиоксиданти, витамин С, манган и калий. Те са полезни за здравето на сърцето и за контрола на кръвната захар.
Грах: Свежият зелен грах е пролетен фаворит и страхотен източник на витамини А, С, К и някои витамини от група В. Богат е и на фибри и протеини, които могат да помогнат за регулиране на теглото и да поддържат здравето на храносмилателната система.
Репички: Хрупкави и леко пиперливи, репичките са пълни с антиоксиданти, витамин С, калий и фибри. Те са чудесни за подобряване на хидратацията и за поддържане на здрава храносмилателна система.
Артишок: Той е богат на фибри, витамин С и магнезий, а съдържанието на антиоксиданти в него е едно от най-високите сред зеленчуците. Известен е и с това, че поддържа здравето на черния дроб и намалява възпаленията.
Спанак: Това зеленолистно растение е хранителна сила, която предлага витамини А, С, К, желязо, калций и магнезий. Чудесен е за здравето на костите, зрението и за намаляване на оксидативния стрес.
Боб фава: Известен още като бакла, той е богат на протеини, фибри, витамини К и В6 и редица минерали. Те могат да помогнат за регулиране на теглото и да поддържат здравето на сърцето.
Череши: Черешите имат противовъзпалителни и антиоксидантни свойства и са чудесни за възстановяване след тренировка, за здравето на сърцето и за качеството на съня поради естественото съдържание на мелатонин.
CredoWeb е социална платформа за здраве, която свързва лекари и пациенти. Предлага експертна информация за здравето, както и интерактивна комуникация.