Здраве

11 Ноември 2014

10999

Животът днес

Невенът е цяла природна аптека

Тина БОГОМИЛОВА

Невенът - слънчевото цвете, цъфти до появата на снега. Наричат го и дъждовно цвете, предсказващо валежи, ако не си отвори цветчетата.

Невенът е и цяла природна аптека. Яркият му цвят се дължи на двайсетина каротиноиди, които са мощни антиоксиданти -  каротин, ликопен, рубиксантин, цитраксантин и други. Колкото по-ярък е цветът, толкова повече са тези подмладяващи агенти. 

Невенът съдържа етерично масло, горчиви вещества, фитонциди, сапонини, флавоноиди, органични киселини, витамин С, магнезий, манган. 

От древни времена се използвал като биле за лечение на трудно заздравяващи рани и кожни заболявания, а днес попада в много фармацевтични продукти. Ползва се и със славата на природен антибиотик, тъй като има силен антимикробен и противовъзпалителен ефект. Ефективно помага и при гинекологични заболявания, разширени вени, стомашни проблеми. 

Народната медицина използва цялата надземна част - цветове, стъбла и листа. Билкарите съветват да се бере при силно слънце, тъй като тогава лечебната му сила е най-голяма. Може да се използва и пресен, стига да не го е попарила сланата. 

Горчивите вещества в билката стимулират секрецията на жлезите на стомашно-чревния тракт, което усилва апетита и подобрява храносмилането. Укрепва имунната защита на организма, успокоява нервната система, пречиства кръвта. 

Призната е и за мощен разкрасител и неслучайно попада в козметичните продукти за хубава кожа и коса. 

Невенът успокоява, подхранва и омекотява кожата, затова помага при много кожни раздразнения. Намалява фините линии и забавя образуването на бръчки, подобрява еластичността на кожата и увеличава производството на колаген. Маслото действа вълшебно на сухата и изтощена кожа, а прясно изцеденият сок премахва пигментни и старчески петна, кожни образувания и брадавици. 

Маслото, извличано от оранжевото цвете, има противовъзпалителни, антибактериални и успокояващи свойства. Затова е помощна съставка в мазилата за суха или увредена кожа, за облекчение на херпес, изгаряния, обриви, рани, мускулни спазми, ухапвания и инфекции. 

Екстрактът от невен е природен филтър, който защитава от вредните слънчеви лъчи. Използва се и като съставка в продукти за премахване на грим, както и в кремовете срещу бръчки «пачи крак».

Невенът попада дори и в бебешки козметични продукти, за да предпазва нежната и още незащитена кожа. 

Има безброй разкрасителни домашни процедури със слънчевото цвете. Маска за свежо лице се прави от няколко листенца невен, една супена лъжица мед и една кисело мляко. При отпусната и застаряваща кожа може няколко цветчета да се намачкат в зехтин. Олио от невен се прави, като цветчетата стоят в зехтин 40 дни на слънчево място. После се прецежда и се употребява като домашна антиейджинг козметика. 

Много е популярен домашният крем, приготвен от невен и свинска мас. Народната медицина го препоръчва при почти всякакви кожни проблеми. Около 400 грама домашна свинска мас и шепа невенов цвят се разтапят на водна баня. След като невенът промени цвета си, сместа се прецежда, затваря се в бурканче и се съхранява в хладилник. Друг вариант е невенът да се запържи за кратко в маста на предварително загрят котлон. Престоява едно денонощие, после се стопля до разводняване и се прецежда. За да се преодолее миризмата на свинска мас, се добавят няколко капки етерично масло. 

Може да се приготви и от шепа сушени стръкове и 100 г твърдо масло – кокосово, палмово или карите. Билката се запържва за кратко в маслото и се оставя да престои една нощ. На сутринта отново се загрява колкото да се прецеди през марля и се налива в чист и сух буркан. Кремът се бори успешно с луничките и пигментни петна. 

Благодарение на своите антиканцерогенни, противомикробни, успокояващи, оздравителни и противосъстаряващи свойства невенът прави косата здрава, жизнена и блестяща. Успокоява и защитава сухия и чувствителен скалп. Извлек от невен пък се употребява против мазна коса и пърхот.

Чаят от невен е идеален в студените дни, тъй като действа кръвопречистващо и успокоително. А на някои места по света използват цветето и като подправка за супи и салати.

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 122