Здраве

29 Септември 2024

credoweb bg

Все повече научни изследвания разкриват, че никотинът може да се превърне в мощен съюзник в борбата с редица мозъчни разстройства, за които все още липсва ефективна терапия. Учените виждат в него потенциален ключ към подобряване на живота на пациенти, страдащи от заболявания като Паркинсон, Алцхаймер и шизофрения. Това се потвърди на десетия Глобален форум за никотина (GFN) във Варшава, където над 70 учени и експерти обсъдиха ролята на никотина в общественото здраве и способността му да намалява вредите от тютюнопушенето.

Никотинът е естествен стимулант, който активира мозъчните рецептори, отговорни за регулирането на концентрацията, настроението и вторичната памет.

Проф. Пол Нюхаус, психиатър  и директор на Центъра по когнитивни разстройства в Университета Вандербилт в САЩ изтъкна, че: „Има много диагнози, които се свързват с функционирането на никотиновите рецептори – например рядка форма на епилепсия, депресията, Алцхаймер, Паркинсон, Синдром на Турет, шизофрения, тревожност. Знаем също, че част от тези холинергични рецептори са свързани с това за да притъпяват и изострят неврологичните процеси. Това е много важно за диагнозите, свързани с вниманието и вторичната памет. Ако тази система е нарушена, виждаме отклонения в тези процеси“.

Именно този учен провежда изследвания върху механизмите в мозъка от десетилетия. Според тях холинергичната система е първата, която е атакувана и разрушена поетапно при болестта на Алцхаймер.

Отпреди 24 години са ясни ползите от никотина

Пилотно проучване сред 74 пациенти непушачи с леко когнитивно увреждане, които получили трансдермален никотин, е показало първите обещаващи резултати още през 2000 г.

Видяхме подобрение на вниманието, както и значително и устойчиво подобрение на паметта. Беше безопасно и нямахме значителни странични ефекти. Установихме също, че теглото намалява с няколко килограма и няма значителни сърдечно-съдови ефекти“, разказа проф. Нюхаус. При по-възрастни хора употребата на никотин също била успешна, когато се прилага като антидепресант.

Смята се, че цялостната работа на мозъка, неговите системи и епизодичната памет (например какво сме закусвали тази сутрин или биографичната информация) може да се повлияят благоприятно чрез блокиране на никотиновите рецептори с помощта на медикаменти. Това възпрепятства преминаването на мозъка от „режим по подразбиране“ към други мисловни процеси, което може да има положителен ефект при състояние на шизофрения и деменция.

Когато се използва по различен начин, никотинът подобрява ефективността на мозъчната дейност, като намалява активността в мозъчната кора до необходимото ниво. С други думи, той увеличава концентрацията върху конкретната задача, която се извършва в момента, без да разпределя ресурсите към странични мисловни процеси.

Горенето на тютюна е в основата на развитието на болести

Въпреки значимите открития за свойствата на никотина все още малко учени се задълбочават в неговите терапевтични свойства. Една от причините е стигмата върху него и погрешните разбирания, че той е в основата на вредата от тютюнопушенето.

Какво казва обаче науката? Горенето, при което се отделят редица токсични вещества е в основата на причиняването на болести и смърт от тютюнопушенето, припомниха учените по време на форума. Ако пушачите приемат никотин без горене  – например електронни цигари, устройства с нагряване на тютюн или снус, ефектът е съвсем различен.

Британският експерт по обществено здраве Клайв Бейтс посочва като добър пример за  ефекта от намаляването на вредата от тютюнопушенето страните, където този подход вече е в действие. В държавите, които стимулират преминаването към бездимни алтернативи, разпространението на пушенето драстично намалява  – Великобритания, Нова Зеландия, Швеция и Япония са сред тези примери. В последните две държави, например, се наблюдава и промяна в здравната картина сред населението, след като традиционното пушене беше заменено със снус (в Швеция) и устройства за нагряване на тютюн (в Япония).
 

CredoWeb е социална платформа за здраве, която свързва лекари и пациенти. Предлага експертна информация за здравето, както и интерактивна комуникация.

 

Сподели във Facebook