Здраве

17 Октомври 2024

336

credoweb bg

Консумирането на растителни млечни алтернативи вместо краве мляко може да увеличи риска от сериозни заболявания с недостиг на хранителни вещества в ранна възраст, сочи нов анализ.

Докладът е на Андреа Шлуне от Института Макс Рубнер, Федерален изследователски институт за хранене и храни, Германия. Данните са представени на тазгодишния Конгрес за детска и юношеска медицина, който се проведе от 18 до 21 септември в Манхайм.

Според експертите изключителната или преобладаваща консумация на растителни млека при деца и юноши трябва да се разглежда критично. Тези продукти все повече се продават като заместители на кравето мляко и вече се консумират от деца. Засега не е ясно как консумацията се отразява на здравето на децата в дългосрочен план.

Според Германското дружество по хранене внимателно проектираната веганска диета може да бъде благоприятна за здравето на възрастните. Поради ограничените налични данни обаче експертите не дават ясна препоръка за деца и млади хора, наред с други.

Сега Шлуне и нейният екип анализираха профила на хранителните вещества, критични в детството, в 215 вида продукти с растително мляко и го сравниха с този на кравето мляко. Те също така проучиха наличните доказателства за това какви ефекти може да има изключителната или преобладаваща консумация на веганските млека при деца и юноши.

По-малко протеини и почти никакви микроелементи

Оказва се, че веганските млечни продукти съдържат значително по-малко протеин от кравето мляко. В допълнение, микроелементите калций, йод, както и витамините B2 и B12 са добавени само към малка част от растителните продукти.

Приемът на тези микронутриенти се счита за критичен при деца и юноши, а кравето мляко е важен източник на хранителни вещества.

Приблизително един на всеки пет продукта с растително мляко съдържа поне един от тези микроелементи. Най-често се добавя калций. Само няколко имаха и четирите микроелемента. Екипът на Шлуне и колеги подчертават, че никой от тях не е сравним по своя хранителен профил с кравето мляко.

При търсенето на литература изследователите откриха предимно публикации за тежки заболявания с дефицит на хранителни вещества, причинени от изключителна консумация на растителни млека при деца на 1-ва и 2-ра година от живота им.

Публикациите съобщават главно за отрицателно влияние на консумацията на веганските продукти върху линейния растеж при малки деца и деца в предучилищна възраст. Има също съобщения за камъни в бъбреците с хипероксалурия при консумация на бадемови млека в училищна възраст.

Няма публикации за деца на 10 и повече години. Освен това все още липсват данни за дългосрочните ефекти във всички детски възрастови групи.

Изследователите призовават общите препоръки относно консумацията на растителни млека да бъдат формулирани по специфичен за етапа от живота и основан на доказателства начин. Освен това са необходими продължителни проучвания за по-късните ефекти от консумацията им в първите фази от живота.

Редактор Илияна Ангелова

Източници: DGE - Германско дружество по хранене

CredoWeb е социална платформа за здраве, която свързва лекари и пациенти. Предлага експертна информация за здравето, както и интерактивна комуникация.

Сподели във Facebook