Обичките на пъпа вече не изненадват

Пиърсингът е противоречива модна тенденция, но носи и рискове за здравето

Тина БОГОМИЛОВА

Бижутата по тялото вече не са атракция от екзотичен остров, африканско племе или мазохистична идея за красота. Пиърсингът завладя света и младото поколение.

Горещините показват все повече плът, а обичките на пъпа вече никого не изненадват. Същото бижу може да видим и при Наоми Кембъл, Кийра Найтли, Бритни Спиърс, Кристина Агилера, Джанет Джаксън, Гуен Стефани, Бионсе и куп други звезди.

Пробиването на части от тялото не е просто модна тенденция, а многовековна традиция. В древен Египет само фараонът можел да има пробит пъп, а неговите приближени носели обеци на ушите. Телесните украшения били символ за богатство и заможност за много номадски племена. Велики римски пълководци пробивали зърната на гърдите си, за да демонстрират сила и смелост. 

Ацтеките се приближавали до боговете с пробити езици, войните пък дупчели носове за да плашат враговете. 

За големи красавици се смятали южноамериканките, които имали огромни пробити устни.

Аристократите демонстрирали богатство и обществено положение с перлени и диамантени висулки.

После дълго време само дамите дупчели ушите си. Хипитата обаче, търсейки духовно просветление в Индия, връщат обеците на носа, но не като моден аксесоар, а като бунт срещу съществуващите порядки. 

Интересът се възобновява през 80-те години на миналия век. Много звезди са почитатели на бижутата по тялото на какви ли не места, а тийнейджърите започват да копират идолите си.

Някои се дупчат по религиозни и духовни причини, други го правят като израз на себеизява, за трети е много секси и красиво.

Обеците на ушите са най-традиционни и не шокират никого. Но пиърсинг индустрията има цял куп термини за дупченето на ушите – флеш, хеликс, пинч, конч, индъстриал, орбитъл... Зависи къде точно се дупчи ухото, колко са дупките, какви са бижутата. Специалистите обаче предупреждават, че по ушите има много ключови точки и всяка дупка трябва да се прави от специалист.

Езикът също е много често пробивано място. То е едно от най-безболезнените, затова задължително се прави от специалист, тъй като през този мускул има много вени и нерви. 

Устните също се пробиват на различни места. Обичката на нослето се нарича „нострил“, но също има няколко варианта. Понякога зараства бавно, но като цяло процедурата не е много болезнена. 

Пъпчето се пробива под, над или отстрани. 

Понякога е необходима цяла година, за да заздравее. 

Проблемът е, че кожата там постоянно се движи, а и дрехите раздразват пиърсинга. 

Най-често използваните бижута са затворени обеци с топче. Барбелът е друг вариант, който се състои от лост, който в двата си края има резба, на която се завинтва топче или конус. 

Пиърсинг бижута се правят от медицинска стомана, титан, злато, ниобий, тефлон, силикон, никел, стъкло и дърво. Най-често се използва медицинската стомана, но най-подходящ е титанът, защото е хипоалергичен и лек. Среброто е неподходящо, тъй лесно може да причини възпаление или алергия. Най-често срещаната алергия е към никел. 

Напоследък се отвориха безброй много пиърсинг студия. Цената обаче не бива да е основен критерий, тъй като 

студиото трябва да има лиценз, стерилно оборудване, отлична хигиена и обучени служители. 

Консултацията с лекар - специалист е задължителна. 

Времето на заздравяване е различно, зависи къде е пробито. След поставяне на пиърсинга са необходими специални грижи. 

Всички видове пиърсинг крият рискове както при поставянето, така и в последствие. Възможните усложнения са алергии, инфекции, циреи, синини, белези. Ако е нарушена технологията на стерилизация, пробождането заплашва със заболявания като СПИН, хепатит или заразяване на кръвта.

Пиърсингът е противоречиво явление – за едни е отблъскващо, за други – супер секси. Но има и такива, за които е пристрастяващо и бижутата по тялото никога не са достатъчно.

 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 152