Орехите понижават риска от инсулт
Инсултът е изключително опасен, а често и животозастрашаващ. Затова учените се опитват да открият хранителен продукт, който може да понижи риска от този сериозен здравословен проблем.
Редица изследвания са доказали, че употребата на орехи може реално да намали опасността от инсулт, както и да предотврати някои състояния, които го предизвикват като диабет, високо кръвно налягане и холестерол.
Алфа-линоленовата киселина, която е основна омега-3 мастна киселина, е призната като полезна за профилактика на сърдечносъдовите заболявания и инсулта. А орехите са единствените ядки, които съдържат значителни количества от това вещество.
Те са богати още на фибри и белтъчини.
Доказано е, че Средиземноморската диета, която включва ядки и то предимно орехи, намалява риска от инсулт с 46% в сравнение с диетата с ниско съдържание на мазнини.