Печурките понижават риска от диабет
Учени от университета в Пенсилвания, САЩ, провели редица експерименти и доказали, че честата употреба на печурки води до промени в организма, които помагат да се намали рискът от диабет, по-специално от диабет тип 2.
Изследователите стигнали до този извод, след проведени изпитания с лабораторни мишки, които ежедневно получавали печурки в количество еквивалентно на 85 грама за човек. Оказало се, че гъбите предизвикват ръст в броя на бактерии от рода на Prevotella. Тези микроорганизми според учените влияят върху производството на глюкоза в организма, благодарение на което се намалява рискът от метаболитни заболявания.
Специалистите предполагат, че подобен ефект ще се наблюдава и при хората, но това тепърва ще се доказва. Учените са на мнение, че печурките ще се окажат полезни не само срещу диабет, а и срещу наднормено тегло.