Пет продукта, предпазващи от рак
Американски медици бият тревога – днес онкологичните заболявания вече са втората водеща причина за смърт в западните общества. А според статистиката на Световната здравна организация на всеки шест фатални случая един се пада на рака. Основните причина са известни – наднорменото тегло, пушенето, употребата на алкохол, липсата на физическо натоварване и небалансираното хранене.
Последни изследвания доказаха, че пет продукта могат да намалят риска от развитие на онкологични заболявания:
1. Чесън
В него се съдържа алицин и алилсулфид, които въздействат върху токсичните онкогенни вещества и помагат за извеждането им от организма.
2. Домати
Веществото ликопен, което се съдържа в доматите, предотвратява рака, обезвреждайки свободните радикали. Зеленчукът е най-ефективен при рака на простатата и на кожата.
3. Ягодови плодове
Те са богати на противоракови молекули (елагинова киселина и антоцианини), които блокират активността на белтъчините, формиращи раковите клетки.
4. Гъби
Стимулират активността на имунната система, забавят ръста на раковите клетки.
5. Магданоз
Предотвратява появата на кръвоносни съдове в канцерогенната тъкан.
Наскоро учени установиха, че някои продукти като бобовите, пълнозърнестите, царевицата, гъбите и сирената забележимо понижават риска от рак на черния дроб.