Плодовете и зеленчуците пазят от слънцето

Консумацията на плодове и зеленчуци, богати на пигменти, помага на кожата да си изгради естествена бариера срещу вредните ултравиолетови лъчи. Нивото на защитата е същото, каквото е от слънцезащитните кремове. Колкото повече подобни плодове и зеленчуци се ядат, толкова по-добре се предпазва човек от ултравиолетовите лъчи. Те потискат разрушителното въздействие на слънчевите лъчи, неутрализират свободните радикали и намаляват зачервяването на кожата.

Виолетовите плодове съдържат в себе си натуралния SPF фактор. Затова касисът, боровинките, къпините, червеното грозде, смокините могат да предпазват донякъде кожата от вредното слънчево въздействие. SPF фактор има още в оранжевите и тъмнозелените зеленчуци като моркови, чушки, зеле, спанак и т.н. Благодарение на високо ниво на антиоксиданти те преобразуват свободните радикали в организма. Според специалистите обаче, когато човек е изложен на силно слънце, използването на слънцезащитни кремове е задължително.



 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 110