Плюсовете и минусите на динята
Всяка година много хора очакват с нетърпение август, защото започва сезонът на дините. И те се появяват – вкусни, сочни и сладки. Може ли обаче да ги ядем без ограничения?
Според специалистите прекаляването с дини оказва негативно влияние върху здравето ни. Но да започнем с ползите.
Дините съдържат голям брой необходими на човешкия организъм вещества – натрий, калий, магнезий, пектин и цяло море от витамини – чак до важната фолиева киселина (витамин В9), която помага на кръвоносната и имунната системи. В сочния плод ще открием и ниацин – витамин В3, който предотвратява сърдечносъдовите заболявания.
В 100 г диня се съдържат 28-38 калории, 0,7-0,8 г белтъчини, 0,1-0,2 г мазнини, 6-8 г въглехидрати. Затова дините се смятат за диетичен плод.
Какви са здравословните ефекти от употребата на дини:
- Те имат мочегонен и слабителен ефект.
- Нормализират дейността на стомашно-чревния тракт.
- Имат противовъзпалително действие, благодарение на съдържащите се в тях витамин С и фолиева киселина.
- Понижават нивото на холестерола.
- Облекчават състоянието при отравяния.
Прекаляването с дини може да предизвика и някои здравословни проблеми. Кои са те:
- Отоци и нарушения на съня, ако сте преяли с диня преди лягане.
- Хората със заболявания на бъбреците, черния дроб и панкреаса трябва да внимават с дините.
- Те са противопоказни и за пациенти с диабет.
- Не бива да се забравя, че под кората им може да са се натрупали голямо количество нитрати.
Според учените максимална полза от този плод можем да извлечем, ако консумираме не повече от 300-350 грама.