При вегетарианците рискът от инсулт е по-висок
Учени от Великобритания стигнаха до извода, че при вегетарианците и веганите рискът от инсулт е по-висок в сравнение с хората, които употребяват месо и риба. В списание British Medical Journal медиците съобщават, че в продължение на 18 години са наблюдавали здравословното състояние и хранителните навици на 48 хиляди души. През този период специалистите са диагностицирали 2820 случая на исхемична болест на сърцето и 1072 инсулта. Доказали са още, че рискът от инсулт е с 20% по-висок при хората, които се хранят само с растителни продукти. Според учените причината е в ниското съдържание на витамин В12 в менюто на вегетарианците. Този витамин може да се набави чрез месото, рибата и другите животински храни. В12 е необходим за образуването на еритроцити, за обмяната на веществата и играе централна роля във функционирането на нервната система, подчертават специалистите.