Продуктите, които намаляват риска от Алцхаймер
Отдавна е доказано, че Средиземноморската диета е изключително полезна за здравето. Учени обаче проведоха изследване, за да открият най-важните за главния мозък продукти, съдържащи се в този начин на хранене. Експериментът продължил 10 години. През това време специалистите оценявали състоянието на паметта, мисленето, вниманието, въображението и възприятията на доброволците, участващи в изследването. Оказало се, че при хората, спазващи Средиземноморската диета, най-продължително са се запазили когнитивните способности на добро ниво. Това говори за понижен риск от болестта на Алцхаймер. Изводът бил актуален, независимо от генетичната предразположеност към заболяването. Най-добър ефект бил констатиран след употребата на мазни риби и зехтин. Те в най-голяма степен спасявали от деменция.