Продуктите, които най-добре се съчетават
Отдавна е известно, че храненето има много важна роля за укрепване на здравето. Но за да бъдат продуктите наистина полезни, те трябва правилно да се съчетават.
Кои са най-здравословните комбинации
Пиле и моркови
За ползата от пилетата за здравето и фигурата диетолозите говорят отдавна. Оказва се обаче, че морковите правят бялото месо не само по-ароматно и вкусно, а и по-здравословно. Редовната употреба на тези два продукта заедно повишава имунитета. Морковите съдържат голямо количество витамин А, който ефективно се бори с инфекциите и вирусите. Пилешкото месо е богато на цинк, който помага на витамин А да се усвоява от организма.
Лимон и риба тон
Лимонът помага на желязото, съдържащо се в рибата, по-бързо да се усвоява.
Телешки черен дроб и чушки
И двата продукта са много богати на витамини и микроелементи. Черният дроб е ценен източник на желязо, а без витамините А и С то почти не се усвоява. В чушките тези витамини присъстват в голямо количество.
Картофи и гъби
Картофите са много полезни, ако се консумират с гъби. Причината е, че те съдържат белтъчини, които в съчетание с въглехидратите осигуряват на организма допълнителна енергия.
Свинско месо и брюкселско зеле
Свинското месо съдържа селен, който потиска развитието на раковите клетки. Брюкселското зеле пък е богато на органичното вещество сулфорафан, който повишава антиоксидантните свойства на селена 13 пъти. Според диетолозите този кулинарен дует е идеална профилактика срещу онкологичните заболявания.
Моркови и орехи
Тези два продукта поотделно са много полезни, а заедно действат още по-ефективно. Богатите на каротин моркови предпазват от стареене, подобряват вида на кожата, косата и ноктите. А съдържащият се в орехите витамин Е помага на каротина по-добре да се усвои и да се избегне разрушаването му.
Яйца и броколи
Това съчетания е изключително полезно за укрепване на костите. Броколите са богати на калций, който формира костната тъкан, но за да се случи това е необходим витамин D. Той се съдържа в яйцата.
Аспержи и риба
Аспержите ускоряват преработването на рибата от организма и пречат на образуването на вредни съединения – продукти от разграждането на белтъчините. Рибата също помага на витамините и минералите в аспержите максимално ефективно да се усвоят.