COVID-19 продължава да вилнее, а е известно, че главната му мишена са белите дробове на заразените. Засега медицината е безсилна срещу агресивния вирус, но специалистите все пак напомнят, че някои хранителни продукти могат да помогнат. Кои са те:

Бял чай

Според списание Cuerpomente белият чай съдържа впечатляващо количество полифеноли, които са мощни антиоксиданти. Изследвания са доказали, че екстракт от този чай може успешно да помогне срещу рака на белите дробове.

Киви

За укрепване на имунната система, за да може тя да устои на атаката от вируси, които поразяват дихателните пътища, организмът се нуждае от витамин С. Най-добрият източник според учените е кивито – в 100 г се съдържат 93 мг от този витамин. Кивито е богато и на витамин Е, който подсилва действието на витамин С.

Лук

Веществото кверцетин, както и съединенията на сярата, съдържащи се в лука, го правят натурално лекарство срещу белодробните заболявания.

Цикория

Червената цикория (радикио) е богата на инулин. Това са най-полезните за чревната микрофлора фибри. Доказано е, че доброто състояние на чревната микрофлора гарантира, че имунната система ще може да се справи с инфекции, включително и на белите дробове.

Ябълки

Според изследване на учени от Лондон една-две ябълки на ден укрепват белите дробове. При любителите на тези плодове обемът на белите дробове е по-голям. Ябълките съдържат и антиоксиданта кверцетин, притежаващ противовъзпалителни свойства.

Сподели във Facebook