Продуктите, които понижават риска от рак
Въпреки че не съществуват храни, които напълно могат да предотвратят появата на рак, някои все пак подсилват имунната защита на организма срещу злокачествените заболявания. А има и такива, чиято употреба понижава риска от рак с минимум 20%. Кои са те?
На първо място лекарите препоръчват чесъна, стимулиращ имунната система. Този ефект се дължи на съединенията на сярата в него. Резултатите от изследвания показват, че употребата на чесън е много добра профилактика срещу рак на стомаха, като намалява риска от заболяването с почти 15%.
Опасността от рак на дебелото черво, както и на простатата, може да се намали, ако хората включат в менюто си бразилски орехи. Те са най-богатата на селен храна. Този елемент помага за унищожаването на увредените клетки, които могат да мутират в злокачествени. Американски учени доказаха, че бразилските орехи могат да намалят риска от рак на простатата с 63%, а на стомаха – с 58%.
Едни от най-добрите продукти срещу онкологичните заболявания са броколите. Те съдържат специфично съединение - I3С, което потиска гена WWP1, свързан с много видове рак, доказаха израелски учени. В броколите е открито и още едно вещество – сулфорафан, който може да предотврати рака на стомаха и на простатата.
Ефективно средство срещу рака на дебелото черво са ябълките. Причината е в съдържащите се в тях фибри, както и антиоксиданти.
Две чаши чай на ден могат да намалят опасността от рак на яйчниците с 32%. Срещу левкемия и лимфом учените препоръчват мазните видове риба. А редовната употреба на цитрусови плодове помага в битката с рака на ларинкса, стомаха и устната кухина.