Продуктите, които предотвратяват сгъстяването на кръвта
Сгъстяването на кръвта е опасно явление, защото води до образуване на тромби. Тези кръвни съсиреци мога да предизвикат инсулт, инфаркт и други животозастрашаващи състояния.
Според специалистите някои продукти разреждат кръвта, затова хората трябва по-често да ги употребяват.
Джинджифил
Той съдържа джинджерол. Това уникално вещество в съчетание с киселините не позволява на тромбоцитите да се слепят и да образуват кръвни съсиреци. Кръвта може да сгъсти и при повишено ниво на глюкозата, а джинджифилът държи този показател в норма.
Чесън
Употребата на 1-2 скилидки чесън всеки ден е отлична профилактична мярка срещу образуването на тромби, твърдят специалистите.
Плодове
За разрешаване на проблема със сгъстяването на кръвта могат да помогнат плодове като ягоди, череши, малини и боровинки. Всички те са богати на салицилова киселина, за която е известно, че е ефективно средство срещу образуването на съсиреци.
Канела
Основен компонент на канелата е кумаринът, който е признат за природен антикоагулант. Любимата на много хора подправка понижава и нивото на захар в кръвта.
Нар
Той съдържа голямо количество от витамините С, Р и В6, както и 15 вида редки аминокиселини. Нарът е полезен за дейността на сърдечносъдовата система, пречиства кръвоносните съдове, пази ги от съсиреци и нормализира кръвното налягане. Затова учените препоръчват на хората над 50-годишна възраст редовно на консумират този плод.
Лимон
Известно е, че лимонът е много богат на витамините С и К, които контролират нивото на липидите. Затова този плод е ефективен в процеса на разграждане на мазнините, които провокират образуването на тромби.