Здраве

11 Декември 2018

Животът днес

Стряскащата диагноза „камъни в бъбреците“ за съжаление е много разпространена и може да бъде следствие от различни фактори. Един от тях е храненето. Според специалистите някои продукти помагат за образуването на камъни в бъбреците, затова трябва да ги избягвате, ако рискът от това заболяване при вас е повишен.

  • Кофеин

Повечето хора започват деня си с кафе, защото то помага да се чувстват бодри и енергични. То обаче има и странични ефекти. Кофеинът увеличава риска от камъни в бъбреците, но не бива да забравяме, че той присъства не само в кафето. Съдържа се и в чая, и в някои газирани напитки. Всички те увеличават нивото на калций в урината, а това след време може да доведе до камъни в бъбреците, както и до други заболявания.

  • Червено месо

Белтъчините и мазнините от животински произход са директно свързани с образуването на камъни в бъбреците и с увреждането им. Месните продукти са богати още на пурини и пикочна киселина, което може да доведе не само до камъни в бъбреците, а и до подагра.

  • Изкуствени подсладители

Те често се използват при приготвянето на десерти и напитки, присъстват и в диетичните и нискокалорични продукти. Някои хора си мислят, че те са по-полезни от захарта, но всъщност иман много странични ефекти, сред които са образуването на камъни в бъбреците и влошаване на цялата им функция.

  • Сол

Една от най-разпространените причини за появата на проблеми с храносмилането е прекалената употреба на сол. И даже, ако не я добавяме, когато готвим, трябва да знаем, че тя присъства в големи количества във всички полуфабрикати и много други готови продукти.

Прекаляването със солта помага за задържането на течности в организма и образуването на камъни в бъбреците. Организмът на човека не е в състояние да извежда толкова голямо количество сол и в резултат тя се натрупва в бъбреците и храносмилателния тракт.

  • Морски продукти

Хората, склонни към образуването на камъни в бъбреците, трябва да избягват продукти, съдържащи оксалати. Те помагат за натрупването на натрий и калций в бъбреците. Морските продукти са от тях, но съвсем не са единствените. Проблеми могат да създадат още листните зеленчуци, шоколадът и ядките.

  • Млечни продукти

Те са важна част от здравословното хранене, защото осигуряват на организма ни калций и укрепват костите. Но хората, при които рискът от камъни в бъбреците е повишен, трябва да ги избягват. Специалистите съветват да не се изключва напълно калцият от менюто, а да се набавя от други източници.

 

Сподели във Facebook