Ранните дини не са безопасни
На пазара вече се появиха първите дини, въпреки че до сезона им има още време. Експертите обаче съветват да не бързаме да ги сложим на трапезата си, защото съдържащите се в тях вредни вещества са в доста по-голямо количество.
Динята е един от най-полезните плодове. 90% от нея е вода, затова няма да наруши нито една диета. Динята е богата на целулоза, пектин, витамини, фолиева киселина, каротин и много други ценни вещества. Според специалистите динята извежда от организма токсините, но само ако е отгледана без изкуствени торове, а в ранните плодове те са в много по-голямо количество. Дините имат свойството да натрупват в себе си различните нитрати, които се използват от производителите за ускоряване на узряването им. Нитратите в дините могат да предизвикат силно отравяне, затова те са опасни особено за децата.
Експертите съветват, ако все пак решим да си купим диня, да внимаваме да не е повредена кората ѝ, защото в нея може да се развият опасни микроби и бактерии от почвата. Още едно предупреждение – динята не бива да се смесва с други продукти. Причината е опасността от нарушения в храносмилането, тъй като тя е несъвместима с повечето храни.
Големи рискове за здравето носят и разрязаните дини, защото едва ли някой търговец ги мие преди това и използва стерилни ножове и повърхности, като така създава идеална среда за разпространението на бактерии.