При хората с ниско ниво на витамин D в кръвта рискът да се заразят с коронавирус е по-висок, доказаха израелски учени. За да стигнат до този извод, те провели изследване с участието на 7,8 хиляди души, 10,1% от които били пациенти с COVID-19. Резултатите показали, че при всички хора с положителни тестове за коронавирус нивото на витамин D било значително по-ниско в сравнение със здравите участници в изследването. Учените установили още, че при хората, страдащи от дефицит на този витамин, рискът от хоспитализация вследствие на COVID-19 също бил по-висок.

Известно е, че витамин D се образува в организма под въздействието на слънчевите лъчи, затова учените съветват по-често да се разхождаме навън поне 20 минути на ден по време на пандемията. Препоръчителна е и употребата на продукти, съдържащи витамин D, като риба, мляко, яйчен жълтък и гъби.

Сподели във Facebook