Руколата привлече вниманието на учените
Учени от САЩ признаха руколата за един от най-полезните продукти, съобщи Health-News. Тя съдържа много витамини и минерали. Редовната ѝ употреба укрепва костите, защото е богата на калций и витамин К. В руколата има и антиоксиданти, които се борят със свободните радикали, окислителния стрес и понижават риска от онкологични заболявания.
Според офталмолозите руколата предпазва зрението. Този ефект се дължи на съдържащите се в нея витамини А и К, както и бета-каротин, който е полезен за очите. В растението има още и алфа липоева киселина, която понижава нивото на захар в кръвта и повишава чувствителността към инсулин. Затова руколата се препоръчва на пациенти с диабет.
Освен това руколата е нискокалорична и богата на фибри, които помагат на храносмилането и насищат. Затова тя е идеално средство за хора, които искат да контролират теглото си. Растението укрепва имунитета, защото съдържа и витамин С.