Шанс за пациентите с тумор в областта на главата

Минимум трийсет пациенти с първични и метастатични тумори в областта на главата ще получат най-адекватното за заболяването си лъчелечение, известно като радиохирургия, след като в болница „Токуда“ откриха първия в България линеен ускорител, оборудван за тази цел. Досега болните, на които се налагаше високотехнологичното прецизно лечение, трябваше да търсят помощ в чужбина.

Ръководителят на екипа, прилагащ радиохирургията, д-р Румен Лазаров, обяви, че въпреки силно недофинансираната клинична пътека на НЗОК за специфичното лъчелечение, до края на 2015 г. процедурата ще бъде прилагана безплатно на пациенти, които са подходящи от медицинска гледна точка. Радиохирургията е метод, при който с висока доза радиация и с изключителна прецизност могат да бъдат унищожавани доброкачествени и злокачествени първични тумори и метастази.

В много случаи ефективността на този тип лъчелечение е същата като при конвенционалната хирургия. Методът се прилага основно в областта на главата, защото често при тези пациенти няма друга възможност да им се помогне. В България за лечение чрез радиохирургия от здравната каса се заплаща по 3000 лв. на пациент. За сравнение най-ниската цена, на която се правят тези процедури в чужбина, е 7000 евро. (ЖД)

 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 152