Шоколадът пази сърцето
Има хора, които са пристрастени към шоколада и прекаляват с употребените количества, което им създава здравословни проблеми. Но за повечето от нас той е лакомство, което понякога си позволяваме. А съвсем скорошно изследване доказа, че този навик е и много полезен. Умерената употреба на шоколад – не повече от три плочки месечно, намалява риска от сърдечна недостатъчност с цели 13%. Според учените от Icahn School of Medicine в Ню Йорк натуралните съставки на шоколада, наречени флавоноиди, укрепват състоянието на кръвоносните съдове и помагат да се намалят възпаленията. Специалистите обаче не пропускат да отбележат, че става въпрос само за умерена употреба, защото шоколадът съдържа много мазнини и захар, което не помага на здравето ни. А в големи количества е вреден, защото повишава опасността от сърдечна недостатъчност със 17%.
„Ние смятаме шоколада за важен източник на флавоноиди, които намаляват възпалителните процеси и повишават нивото на добрия холестерол. По-важното е, че флавоноидите увеличават нивото на азотния оксид, който разширява кръвоносните съдове и усилва кръвообращението. Заедно с това шоколадът съдържа риск от повишаване на нивото на наситените мазнини в организма, затова употребата му трябва да е умерена“, съобщават учените.