Здраве

6 Август 2024

731

credoweb bg

Д-р Янчо Делчев

Ракът на яйчниците е шестият по честота рак при жените, а над 70% от пациентките се диагностицират в напреднал стадий. Началникът на гинекологичното отделение в медицински комплекс „Доверие“, д-р Янчо Делчев, споделя в интервю пред Safe News подробности за предизвикателствата и решенията при диагностика и лечение на рак на яйчниците – едно от най-разпространените и смъртоносни онкологични заболявания.

„Ракът на яйчниците е злокачествено заболяване, което произхожда от яйчника и има различни хистологични видове, обяснява д-р Делчев. - Въпреки че е на шесто място по честота при жените, смъртността при него е висока, защото често е безсимптомен в ранните стадии и се диагностицира късно“.

Какви са причините за развитие на рак на яйчниците?

Причините за развитие на рак на яйчниците не са напълно ясни. Специалистът отбелязва, че неблагоприятни наследствени фактори, вредни вещества и вирусни инфекции могат да способстват за развитието на болестта. Надеждният скринингов тест прави редовните прегледи при гинеколог основната профилактична мярка.

Кога трябва жените да търсят медицинска помощ?

Тумори или кисти с размери от 3 до 6 см често не предизвикват очевидни симптоми, но могат да причинят някакъв лек дискомфорт, например тежест или промени в менструалния цикъл. Затова е важно всяка жена, която забелязва подобни симптоми, да се консултира с лекар, за да се диагностицира и лекува навреме.

„Обикновено се диагностицира по-късно, когато туморът е напреднал и засяга съседни органи, казва д-р Делчев. - Често пациентките се насочват първо към гастроентеролог заради подуване на корема и болка. Симптомите са неспецифични, което усложнява ранната диагностика“.

Какво е значението на наследствения фактор?

Ако в семейството има случаи на рак на гърдата или яйчниците, рискът пациентът да  развие същите заболявания е по-висок, отколкото при хора без подобна семейна история. В тези случаи е препоръчително да се проведат генетични тестове. Освен това, редовното медицинско проследяване и скрининг са ключови за ранното откриване на рак на яйчниците.

Лечение и профилактика

„Лечението започва с операция дори и при напреднали случаи, за да се намалят размерите на туморите, пояснява д-р Делчев. - След операцията следва химиотерапия, която има големи успехи в лечението на рак на яйчниците. Таргетната терапия също може да бъде приложена в определени случаи“.

Профилактиката не се състои само в редовните медицински прегледи, но също така включва и здравната култура. Това означава, че е важно жените да бъдат внимателни към собственото си здраве и да се обръщат към лекар дори при малки симптоми или необичайни усещания. Ранното откритие значително повишава вероятността за успешно лечение и възстановяване.

Какво е значението на робота Да Винчи в лечението на рак на яйчниците?

„Роботът Да Винчи е изключително щадяща технология, която може да помогне при начални случаи и рецидиви, заявява д-р Делчев. - Той не е подходящ за напреднали случаи, но е ценен инструмент за лимфни дисекции и минимално инвазивни операции“.

Навременната медицинска помощ и редовните профилактични прегледи са от голямо значение за ранното откриване и успешно лечение на рак на яйчниците. Доктор Делчев призовава жените и техните близки да бъдат отговорни към своето здраве и да търсят консултация с лекар при най-малки симптоми.

CredoWeb е социална платформа за здраве, която свързва лекари и пациенти. Предлага експертна информация за здравето, както и интерактивна комуникация.

 

Сподели във Facebook