Здраве

15 Септември 2018

Животът днес

Според руски експерти всеки трябва да включи в менюто си сини сливи, ако иска да има здраво сърце. Причината е, че тези плодове съдържат витамин С, витамини от групата В, провитамин А, фибри, органични киселини, азотисти, дъбилни, пектинови вещества, макро- и микроелементи. Те са богати още на активните вещества флавоноиди, а на антоцианите (мощни антиоксиданти) се дължи виолетовият им цвят.

Специалистите са категорични, че хората, които употребяват много плодове и зеленчуци, съдържащи антоциани, са по-здрави и по-рядко страдат от сърдечносъдови заболявания. При тях рискът от рак също е по-нисък.

Учените са установили още, че по съдържание на витамин Е сините сливи са сред лидерите между плодовете. Те запазват полезните си свойства дори след топлинна обработка.

Сподели във Facebook