Специалисти прегледаха 400 възрастни хора в Северозападна България

През месец юни 2015 бяха проведени първите прегледи за възрастни хора, финансирани от Фонд „Нашите родители” на Фондация „Помощ за благотворителността в България”. С това беше сложено началото на дейността на Фонда, който се финансира изцяло от дарителски средства. 

Възрастните хора в малките населени места рядко имат достъп до такива специалисти. Причините за това са много: липсата им в региона, липса на средства за транспорт до големия град, липса на насочване. След прегледите се оказа, че голяма част от хората няколко десетилетия не са посещавали специалисти, бяха открити заболявания, които влошават драстично качеството на живот, за които възрастните хора не подозират, включително бяха диагностицирани вродени аномалии, за които хората нямат представа. В рамките на 8 работни дни бяха прегледани близо 400 възрастни хора от селата Мърчево, Кунино, Драганица, Зверино и Лютиброд, като общият брой на прегледите е над 1500. Средната възраст на пациентите е 65 години.

Приоритетно за тази и следващата година е работата в Северозападна България. Прегледите бяха осъществени в села от общините Бойчиновци, Вършец, Мездра и Роман. 

Специалистите бяха осигурени от УМБАЛ „Александровска“ и бяха определени след предварително проучване на нуждите в населените места, проведено сред личните лекари, фелдшери и местната власт. 

 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 152