Здраве

22 Юли 2024

569

credoweb bg

Последни новини от Вашингтон сочат, че ефективността на електронните цигари като помощно средство за отказване от пушене е приблизително същата като тази на златния станадрт, а именно лекарството варениклин. Това показва ново клинично изпитване, публикувано в понеделник в журнала JAMA Internal Medicine.

Изпитването е проведено с 458 човека, които пушат ежедневно, но които искат да спрат цигарите,

разделени на случаен признак в три групи: участници, които получават електронна цигара с никотин и плацебо, варениклин и електронна цигара без никотин, или таблетка плацебо и електронна цигара без никотин в продължение на 12 месеца.  И трите групи участници също така получават психологическа помощ за спиране на пушене.

След 26 седмици приблизително еднакъв процент участници, използващи варениклин и електронни цигари – съответно 43.8 процента и 40.4 процента — успяват да спрат да пушат. Разликата в процента на отказалите пушенето между двете групи не е статистически значима.

Проучването, публикувано в JAMA, е първото рандомизирано, контролирано проучване, в което се прави пряко сравнение между варениклин, познат още и с търговското си наименование Chantix, и електронните цигари. Няколко предишни проучвания сочат, че електронните цигари могат да помогнат на пълнолетните пушачи да спрат да пушат. Но в повечето от тях електронните цигари са сравнени или само с плацебо, или с никотин заместваща терапия, като например пластири и дражета, която помага на пушачите да контролират симптомите на абстиненция.

Има вероятност това проучване да предизвика смут в общността на специалистите по контрол на тютюна,

сред които съществува остро разделение по въпроса дали електронните цигари помагат или пречат на пълнолетните пушачи и дали лекарите трябва да препоръчват електронни цигари като средство за отказване от вредния навик. Докато някои държави, като Обединеното кралство например, активно насърчават пушачите да използват тези продукти като помощно средство за отказване от цигарите, други държави, сред които САЩ и Япония, имат много по-консервативен подход. Поддръжниците на електронните цигари твърдят, че това проучване сочи, че подходът на Обединеното кралство е правилният подход.

В тази страна, а и в други страни … групите, занимаващи се с опазване на общественото здраве, полагат големи усилия да ограничат достъпа до електронни цигари, което е контрапродуктивно и не допринася за изпълнение на целта да се предложи по-голям избор от … терапии за спиране на пушене на пушачите“, каза Кенет Майкъл Къмингс, преподавател в Медицинския университет в Южна Каролина и отявлен поддръжник на електронните цигари като средство за спиране на пушене.

Варениклинът се смята за най-ефективната терапия за спиране на пушене.

Хапчето действа основно като блокира мозъчните рецептори, които доставят удоволствие от употребата на никотин. Но лекарството има и някои странични ефекти, които будят тревога, включително ненормално картинни сънища и безсъние. Освен това поради производствени проблеми лекарството се намира трудно както в САЩ, така и в Европа.

Проучването е проведено във Финландия и се води до изследователи от болницата „Лапланд Сентръл“ (Lapland Central Hospital).

Независимите изследователи, извършили преглед на проучването, казват, че макар и електронните цигари да не трябва да заменят варениклина като първа линия на лечение, те трябва да се разглеждат като приемлива възможност за пушачите, които се опитват да спрат цигарите.

Варениклинът има доказана във времето ефикасност и безопасност, а фактът, че е разрешен от FDA като средство за отказване от пушене е аргумент в полза на използването му като първи избор, но проучването показва, че електронните цигари определено са вариант за хората, които не успяват да спрат да пушат с помощта на варениклин или които имат непоносимост към него“, каза Нанси Риготи, директор на Центъра за изследване на тютюна и лечение на тютюневата зависимост в болница „Масачузетс Дженерал“ (Massachusetts General Hospital), която не е участвала в провеждането на проучването.

Не всички са убедени, че това ново проучване ще промени подхода на САЩ към електронните цигари, особено като се има предвид, че все още има много въпроси без отговор по отношение на дългосрочното въздействие на електронните цигари върху здравето на потребителите.

„Голямото ограничение на тази научна статия е, че в нея се презумира, че електронните цигари са много по-безопасни от цигарите и съответно авторите не смятат за необходимо да разглеждат продължителната употреба на електронни цигари като усложнение. Това е погрешно“, каза Стантън Гланц, пенсиониран преподавател от Университета в Калифорния, Сан Франциско, който е критик на електронните цигари.

Резултатите от проучването загатват, че варениклинът може би остава по-ефективен за дълготрайно спиране на пушене в сравнение с електронните цигари според Риготи. Това е защото в 52-седмичния период на проследяване не е отчетено статистически значимо предимство на електронните цигари в сравнение с плацебо, докато за варениклин се отчита такова предимство. Разликата между варениклин и електронни цигари на 52-та седмица не е статистически значима.

„Тъй като разликата между електронните цигари и варениклин след изтичане на една година не е статистически значима, от проучването не може да се направи заключение, че варениклинът е по-ефективен, въпреки че се загатва, че това би могло да се установи в по-голямо проучване“, обясни Риготи.

Първичната крайна точка на проучването е въздържане от пушене на 26-та седмица, а не 52-та седмица. Агенцията по храни и лекарства препоръчва на компаниите, разработващи терапии за спиране на пушене, да измерват ефекта им за отказ от пушене в продължение на минимум четири седмици, макар че продължителност на проучванията от 26 седмици се смята за предпочитан вариант, за да може проучването да измери по надежден начин дългосрочното въздържание от пушене на цигари.

Работната група по превантивни услуги на САЩ например, която извършва преглед на доказателствата за различни терапии за отказ от употреба на тютюн, преценява ефикасността на дадена интервенция на база на това доколко благодарение на нея пушачите ще се въздържат от пушене поне шест месеца.

Не е ясно също така как резултатите от публикуваното в понеделник проучване биха били различни, ако на участниците бяха дадени различни видове електронни цигари. В новопубликуваното проучване се използват продукти за вейпинг с относително по-ниски концентрации на никотин в сравнение с редица вейпинг устройства, предлагани в момента на пазара в САЩ.

Според наличните данни на щандовете в САЩ могат да бъдат намерени над 9 000 вида електронни цигари с различни концентрации на никотин.

В проучването освен това е установено, че има огромни разлики между различните продукти по отношение на ефективността на доставяне на никотин на потребителя. В САЩ няма електронна цигара, която има издадено разрешение да се предлага като устройство, спомагащо за спирането на пушене.

Психологическата помощ, предложена на всеки пушач, участвал в новото проучване, също вероятно е повлияла на процента на отказалите се. Един от всеки пет участници, получил плацебо и устройство, е успял да спре да пуши, след като е получил и психологическа помощ, което, както отбелязват авторите „като че ли показва, че редовните психологични консултации може би помагат поне на някои от пълнолетните пушачи да се откажат от този си навик“.

Източник: https://www.statnews.com/2024/06/17/vaping-chantix-compared-quit-smoking-study/

CredoWeb е социална платформа за здраве, която свързва лекари и пациенти. Предлага експертна информация за здравето, както и интерактивна комуникация.

Сподели във Facebook