Здраве

23 Февруари 2019

Животът днес

Според специалистите стафидите са много здравословен и полезен продукт. При обработката им в тях не се влагат консерванти или стабилизатори. Особено когато са приготвени по традиционния начин, т.е. – сушени са на слънце.

Стафидите са богати на хранителни вещества. В тях са съсредоточени всички ползи на гроздето а те никак не са малко.

Те са добър източник на нутриенти, които имат антиоксидантни и антимикробни свойства. Съдържат още желязо, калий, витамини и други минерали. Но най-важен е може би магнезият, който е полезен за сърдечносъдовата система, отговорен е за доброто състояние на нервната система и мускулите. Стафидите се препоръчват и при хипертония.

Не бива да се забравя обаче, че стафидите са доста калорични. В една шепа сушено грозде се съдържат около 24 грама захар, но за разлика от сладкарските изделия, в него има много витамини и са добър източник на енергия.

Според диетолозите препоръчителното количество е 30 грама.

Сподели във Facebook