Здраве

30 Септември 2024

760

credoweb bg

Д-р Ренета Пелтегова

Към добре известните рискови фактори, засягащи както жените, така и мъжете като високото кръвно налягане, нездравословното хранене, затлъстяването, липсата на физическа активност и високия холестерол, можем да добавим и такива, играещи по-голяма роля за развитието на сърдечносъдови заболявания при жените. Сред тях са стресът и депресията, засягащи повече женския пол. Това обясни д-р Ренета Пелтегова, кардиолог в УМБАЛ „Света Екатерина“, в интервю за Информационна агенция News24sofia.eu.

Рисков фактор за сърдечносъдови проблеми се явяват още автоимунните заболявания

като лупус, множествена склероза и ревматоиден артрит, от които страдат повече жени. Тези състояния и тяхното лечение влошават рисковите фактори за сърдечносъдови заболявания, като повишават нивата на холестерола и кръвната захар, посочи кардиологът.

Установено е, че

естрогенът при жените има протективен ефект върху сърцето

Ниските му нива след настъпване на менопауза водят до преразпределение на мазнините и промени в липидния метаболизъм. Натрупват се излишни мазнини около талията, повишават се нивата на холестерола, с което се увеличава и рискът от коронарна болест на сърцето.

Сред най-честите сърдечносъдови заболявания при жените са коронарната артериална болест особено след менопауза. Аритмиите – състояния, като например предсърдно мъждене, характеризиращо се с неравномерен сърдечен ритъм. Болести на сърдечните клапи, включващи пролапс на митралната клапа, митрална регургитация и аортна стеноза. Синдромът на ,,разбито сърце“, провокиращ се от стресираща или изненадваща ситуация, причиняваща внезапна болка и стягане в гърдите, дължаща се на спазъм на съдовете на сърцето.

Какви мерки трябва да предприемат жените, за да предпазят сърдечното си здраве

може да прочетете ТУК

CredoWeb е социална платформа за здраве, която свързва лекари и пациенти. Предлага експертна информация за здравето, както и интерактивна комуникация.

 

Сподели във Facebook