Субпродуктите са по-полезни от диетичното месо
Американски експерти от университета в Ню Йорк заявиха, че субпродуктите са по-полезни за здравето от всички видове диетично месо. Специалистите съветват да вкараме в менюто си най-вече сърце и черен дроб от домашни птици. В тях се съдържат значителни количества от витамините А, Е, както и от групата В. Субпродуктите са богати още на калий, фосфор, мед, цинк и желязо, което се усвоява особено добре, когато е от черния дроб.
Особено ценни са обаче субпродуктите заради съдържащия се в тях таурин. Дефицитът на тази киселина в организма води до проблеми със зрението, черния дроб и панкреаса, понижава имунитета. Недостигът на таурин оказва най-негативно влияние върху детския организъм.
Тауринът от субпродуктите понижава повече от два пъти риска от сърдечносъдови проблеми, даже, ако холестеринът е повишен. Киселината е добра профилактика срещу високо кръвно налягане и диабет тип 2.