Суперхраните на есента
Ябълки
В една ябълка има 5 г фибри и само 80 калории. Фибрите помагат на храносмилането и засищат. Ябълките не трябва да се белят, защото кората им съдържа фитохимикала кверцетин, който поддържа нормалната функция на сърдечносъдовата система.
Джинджифил
Джинджифилът съдържа веществото джинджерол, което има противовъзпалителни свойства. Той е известен и със способността си да облекчава симптомите на простудата, като втечнява секретите и стимулира кръвообращението.
Чесън
Чесънът е богат на фитохимикали, които понижават холестерола и предпазват от рак. Неговият противовъзпалителен ефект се дължи на веществото диалил дисулфид. Чесънът има много малко калории и придава пикантен вкус на ястията.
Круши
Крушите съдържат пектин, разтворими фибри, които поемат водата и при храносмилането се превръщат в гел. Разтворимите фибри забавят храносмилането, което помага за стабилизиране на нивото на кръвната захар и за усещането за ситост. Една круша доставя на организма една четвърт от необходимата дневна доза фибри. 84% от съдържанието на този плод е вода и от него не се пълнее.
Мандарини
Този плод е извор на витамин С, който бори свободните радикали и поддържа имунитета. Доказано е, че при недостиг на този витамин организмът оксидира по-малко мазнини и отслабването става много трудно.
Нар
Нарът е изключително полезен. Той е богат на витамин С и фолиева киселина. Нарът е пълен с антиоксиданти, като елагова киселина, която намалява възпаленията. Известно е, че хроничните възпаления се свързват с наднорменото тегло и затлъстяването.
Карфиол
Този зеленчук е нискокалоричен и пълен с витамини, манган и омега-3 мастни киселини. В него има и много фибри. Една чаша карфиол задоволява 73% от дневната нужда на организма от витамин С. Освен това той доставя антиоксиданти и други растителни вещества, които пазят клетките от окисляване.
Тиква
Тя е нискокалорична и пълна с полезни вещества, като витамин А, фибри и каротеноиди, които са полезни за сърцето. Тиквата е добър източник на антиоксиданти, които укрепват имунната система.
Сладки картофи
Един сладък картоф доставя над 100% от необходимия витамин A, както и други витамини, минерали и диетични фибри. В този сорт има повече хранителни вещества, отколкото в обикновените картофи.
Органична сладка царевица
Сладката царевица е богата на лутеин и зеаксантин, два фитохимикала, които помагат за добро зрение. Тя е и добър източник на фибри. Една средно голяма царевица съдържа по-малко калории от един плод, но внимавайте при овкусяването със сол и масло.
Пащърнак
В половин чаша нарязан и сготвен пащърнак има 3 г фибри и само 55 калории. Той е добър източник на витамин С, витамин К, фолиева киселина и манган. Пащърнакът засища и спира отделянето на хормона на глада - грелина.
Киви
В едно средно по големина киви има около 60 калории, 100% от необходимата за организма дневна доза витамин С и много калий – почти колкото в един банан.
Брюкселско зеле
Брюкселското зеле е богато на фибри, витамин С и фолиева киселина. Фибрите помагат много при отслабване, защото засищат. Брюкселското зеле съдържа каротеноиди, като бета-каротин, лутеин и зеаксантин, които намаляват риска от ракови заболявания.