Тиквата е не само кралица на есента, а и отличен лекар
Тиквите вече се появиха в магазините и за пореден път напомниха, че не бива да ги пренебрегваме. Много са доказателствата за техните лечебни свойства, затова учените препоръчват да ги включим задължително в менюто си.
Тиквите съдържат:
* Витамините А, С, Е, от групата В, в това число рибофлавин, В9, В6, тиамин, ниацин, пантотенова и фолиева киселина;
* Калий, манган, мед, фосфор, желязо, цинк и магнезий;
* Полифенолните съединения бета-каротин, лутеин, бета-криптосантин (провитамин А), зеаксантин;
* Фибри;
* Полезни мазнини и растителни белтъчини.
С какво е полезна тиквата за здравето:
Всички изброени по-горе вещества могат да предотвратят различни здравословни проблеми.
* Тиквите помагат на желаещите да отслабнат, защото са богати на фибри;
* Намаляват риска от рак, благодарение на съдържащите се в тях антиоксиданти като бета-каротин;
* Предпазват кожата заради каротиноидите в тях;
* Подобряват зрението, което се дължи на витамин А;
* Поддържат доброто състояние на простатата заради цинка в семките;
* Повишават настроението и предотвратяват депресиите, благодарение на триптофана в семената;
* Подобряват дейността на сърдечносъдовата система и мускулите, защото са богати на калий и магнезий;
* Подсилват имунитета, защото съдържат големи количества цинк и витамин С.