Тиквата – сезонният приятел на сърцето
Според специалистите тиквата е най-доброто натурално средство за борба със сърдечносъдовите заболявания. Тя е истински склад на полезни макро- и микроелементи, а най-важното – източник на желязо, калий, манган, които са много необходими за нормалната дейност на сърцето.
Лекарите съветват да включим тиквата в менюто си особено през есенния сезон, защото подсилва имунитета. Тайната е в съдържащите се в нея големи количества витамин А и аскорбинова киселина.
Тиквата е призната за основен защитник на кръвоносните съдове от атеросклероза, защото повишава тяхната еластичност, като полезните вещества се съдържат не само в самия плод, а и в семената.
Тиквата е много богата на целулоза, която подобрява функционирането на храносмилателната система и извежда отровите от организма. А високото съдържание на витамин Е помага да се справим с преждевременното остаряване и поддържа репродуктивното здраве.