Здраве

17 Януари 2025

607

credoweb bg

Тиквените семки са изключително полезни за здравето. Съдържат много витамини и микроелементи, които помагат за доброто храносмилане. Помагат за понижаване на лошия холестерол, тъй като съдържат доста магнезий.

Тиквените семки имат растителни фибри, които подпомагат качественото храносмилане и оптималното функциониране на стомашно-чревния тракт. Освен това са чудесен източник на важни микроелементи като магнезий и манган.

Ползи от магнезия при висок холестерол

Магнезият, съдържащ се в семките, играе важна роля за намаляване на нивата на холестерол и риска от сърдечно-съдови заболявания. Освен това той укрепва нервната система, подобрява качеството на съня и подпомага енергийния метаболизъм.

Манганът в тиквените семки подпомага метаболизма на мазнини и въглехидрати, регулира нивата на инсулин и спомага за поддържането на нормална кръвна захар. Освен това има благоприятен ефект върху нервната система.

Тиквените семки като помощник срещу вирусите

Тиквените семки съдържат тритерпеноиди, които притежават антивирусни свойства. В тях се намира и аминокиселината L-триптофан, която участва в производството на серотонин, мелатонин и холин:

  • Серотонин: Известен като „хормона на щастието“, той подобрява настроението и подпомага нервната система.
  • Мелатонин: Наричан „хормон на съня“, помага за по-добра почивка.
  • Холин: Полезен за подобряване на паметта, защита на черния дроб и намаляване на холестерола. Той също така подпомага здравето на мозъчните клетки и нервните влакна.

Богати на желязо, витамини А и Е

Тиквените семки съдържат 10 пъти повече магнезий от слънчогледовите семки и четири пъти повече желязо. Богати са и на витамини А и Е, които помагат на кожата да остане млада и еластична. Мастните киселини в семките я овлажняват отвътре, предотвратявайки появата на бръчки.

Тиквените семки са истински „суперхрана“, която може да подпомогне здравето на сърцето, нервната система, кожата и метаболизма. Те са идеален избор за здравословна закуска, стига да се консумират умерено и в съответствие със здравословното състояние на човека.

Източник: News-air.bg

Сподели във Facebook