Тиквени семки - вижте колко много са ползите за здравето!
Тиквените семки са изключително полезни за здравето. Съдържат много витамини и микроелементи, които помагат за доброто храносмилане. Помагат за понижаване на лошия холестерол, тъй като съдържат доста магнезий.
Тиквените семки имат растителни фибри, които подпомагат качественото храносмилане и оптималното функциониране на стомашно-чревния тракт. Освен това са чудесен източник на важни микроелементи като магнезий и манган.
Ползи от магнезия при висок холестерол
Магнезият, съдържащ се в семките, играе важна роля за намаляване на нивата на холестерол и риска от сърдечно-съдови заболявания. Освен това той укрепва нервната система, подобрява качеството на съня и подпомага енергийния метаболизъм.
Манганът в тиквените семки подпомага метаболизма на мазнини и въглехидрати, регулира нивата на инсулин и спомага за поддържането на нормална кръвна захар. Освен това има благоприятен ефект върху нервната система.
Тиквените семки като помощник срещу вирусите
Тиквените семки съдържат тритерпеноиди, които притежават антивирусни свойства. В тях се намира и аминокиселината L-триптофан, която участва в производството на серотонин, мелатонин и холин:
- Серотонин: Известен като „хормона на щастието“, той подобрява настроението и подпомага нервната система.
- Мелатонин: Наричан „хормон на съня“, помага за по-добра почивка.
- Холин: Полезен за подобряване на паметта, защита на черния дроб и намаляване на холестерола. Той също така подпомага здравето на мозъчните клетки и нервните влакна.
Богати на желязо, витамини А и Е
Тиквените семки съдържат 10 пъти повече магнезий от слънчогледовите семки и четири пъти повече желязо. Богати са и на витамини А и Е, които помагат на кожата да остане млада и еластична. Мастните киселини в семките я овлажняват отвътре, предотвратявайки появата на бръчки.
Тиквените семки са истински „суперхрана“, която може да подпомогне здравето на сърцето, нервната система, кожата и метаболизма. Те са идеален избор за здравословна закуска, стига да се консумират умерено и в съответствие със здравословното състояние на човека.
Източник: News-air.bg