Учени опровергаха мита за ползата от кафето без кофеин
Още факти за ободряващата напитка
През 2010 г. шведски учени за първи път изследваха как начинът на приготвяне на кафето влияе върху неговите полезни свойства. След 15-годишно наблюдение на 64 603 души се оказа, че турското кафе е за предпочитане пред филтрираното, защото понижава риска от рак на млечната жлеза. По-късно анализ на 59 независими едно от друго изследвания потвърди, че най-разпространената напитка по света може да намали опасността още от рак на пикочния мехур, на дебелото черво, на черния дроб, на хранопровода, на задстомашната жлеза и на простатата.
Днес кафето е признато за част от здравословната диета.
Какви са последните изводи на учените, касаещи полезните ефекти на кафето:
·Кафето с кофеин е по-полезно от безкофеиновия си аналог. Причината е, че при отделянето на кофеина от зърната се извличат и много антиоксиданти, които се борят с окислителния стрес и възпалителните реакции.
·Ако искате кафето да бъде полезно, употребявайте качествена храна и не пушете.
·Температурата на полезното кафе не бива да превишава 65°С. През юни 2016 г. Международната агенция за изучаване на рака обяви горещите напитки за канцерогенни, повишаващи опасността от рак на гърлото и на хранопровода.
·Пийте кафе без захар. Редовната употреба на сладки напитки е пряк път към много заболявания.
·Избягвайте разтворимото кафе. Доказано е, че то понижава усвояването на желязото от организма.
·Кафявият си цвят кафето получава по време на печене. Колкото по-тъмни са зърната, толкова по-малко кофеин има в тях. Причината е, че при термичната обработка молекулите на кофеина се разрушават.