Учени поставиха боровинките между най-полезните продукти
Учени от Словакия, Португалия и Полша установиха, че боровинките са изключително полезни за човешкия организъм и най-вече за доброто здравословно състояние на сърдечносъдовата система. За да стигнат до този извод, екипът от специалисти провели експеримент с участието на десетки души, които в продължение на шест седмици употребявали боровинки. Количеството било по 150 грама три пъти в седмица. Резултатите от изследването показали, че боровинките намалили нивото на вредния холестерол, на захарта и на албумина, както и на ензима гама-глутамилтрансфераза в организма на доброволците.
Предишни проучвания доказаха, че екстрактът от боровинки помага в битката с рака. Специалисти от университета в Мисури, САЩ, провели експеримент с клетки от рак на маточната шийка, които разделили на 4 групи. Срещу първата приложили само лъчева терапия, срещу втората – екстракт от боровинки, срещу третата – комбинация от лъчетерапия и екстракт от боровинки, а четвъртата била контролна. Резултатите показали, че лъчевата терапия намалила броя на раковите клетки с 20%, а при използване на екстракт от боровинки процентът бил 25. Най-ефективна обаче се оказала комбинацията от двете терапии. Тя унищожила около 70% от раковите клетки. Според учените причината е, че боровинките правят раковите клетки много по-чувствителни към лъчетерапията.