Учени препоръчват да пием гроздов сок
Според резултатите от изследване, публикувани в списание Nutrition, гроздовия сок може да намали окислителния стрес в организма, който повишава риска от възпаления, причиняващи заболявания като диабет, артрит, невродегенеративни сърдечносъдови проблеми и рак.
До този извод стигнаха учени от Бразилия, които си поставиха за цел да установят какво е влиянието на гроздовия сок върху антиоксидантните биомаркери при здрави хора. Оказало се, че напитката повишава нивото на антиоксиданта глутатион, без да влияе върху гликемичния статус на хората. Нещо повече – гроздовият сок поддържа здравословното ниво на захар в кръвта.
„Резултатите от изследването показаха, че полифенолите на гроздовия сок повишават съдържанието на антиоксидантите в организма, като не открихме никаква разлика между органичния и обикновения сок“, съобщиха експертите. Според тях ефектът от употребата на гроздов сок е тясно свързан с предпазването на организма от възпалителните процеси, водещи до опасни заболявания.