Здраве

29 Февруари 2020

Животът днес

Американски учени в продължение на 8 години наблюдавали здравословното състояние и начина на хранене на 53 000 жени на средна възраст 57 години. В началото на изследването нито една от тях не е имала рак на гърдата, но впоследствие на повече от 1000 жени била поставена тази диагноза.

Според специалистите колкото повече краве мляко употребявали участничките в изследването, толкова по-висок бил рискът от рак на гърдата. При жените, консумиращи от една четвърт до една трета чаша прясно мляко на ден, опасността била с 30% по-висока, при пиещите по една чаша на ден – с 50%, а при две-три чаши на ден рискът скачал със 70-80%. Учените не открили връзка между употребата на сирене, кисело мляко или други млечни продукти и заболяването.

Соевото мляко и други заместители на кравето мляко също не повишавали риска от рак на гърдата.

Специалистите обясняват негативния ефект от кравето мляко с хормоналното му въздействие върху женския организъм.

Сподели във Facebook