Учените са категорични: кафето предпазва от рак
Според експерти от Американския институт за изследване на рака (AICR) кафето може два пъти да намали риска от появата на някои видове рак.
Учените напомнят, че профилактиката е по-добър вариант от лечението, затова препоръчват да се пие кафе, защото то понижава опасността от смърт при някои злокачествени заболявания. Експертите обаче предупреждават, че напитката трябва да е натурална и да се избягват добавките като подсладители и сметана.
Специалистите от AICR анализирали данните на почти милион мъже и жени и стигнали до извода, че по отношение на някои видове рак кафето действа като спиращ развитието му фактор.
„Хората, които пият по четири чаши кафе с кофеин на ден, са подложени на два пъти по-малък риск да починат от рак на устната кухина и гърлото в сравнение с тези, които не употребяват кафе“, съобщиха авторите на изследването.
Експертите подчертават, че въпреки силната антиоксидантна защита на кафето, то може да навреди на кръвоносните съдове и в големи количества може да окаже негативен ефект върху артериалното налягане.