Здраве

10 Април 2014

2027

Животът днес

В търсене на извора на младостта

Проф. Димитър ЧАВДАРОВ, невролог
         
От незапомнени времена хората са търсили извора на младостта в желанието си да не остаряват и да живеят вечно. Но за съжаление биологичният часовник неумолимо отмерва отреденото ни време, той никога не се забавя и спира против волята ни.

Истинската научно обоснована борба със стареенето започва преди 4-5 десетилетия. Нейните средства не са лечебни процедури, затова се означават с термина на пионерите в тази област антиейджинг – дословно означаващ против стареенето. Проучванията се отнасят изключително до забавяне, предотвратяване и дори връщане назад на процесите на стареене. Възраженията на представителите на традиционната медицина, че е възможно само ограничаване на болестите, съпътстващи старостта, се пречупват едва когато антиейджинг изследванията доказват, макар и със скромни, но убедителни факти, че е възможно преодоляването на някои процеси, водещи до състаряване. На фона на тези данни днес антиейджингът се превръща в необхватно поле за спекула, като на един научно доказан факт против стареенето се противопоставят над 120 реклами за подмладяване. Особено средствата за млада кожа и красиви телесни форми. Фалшивите последствия от тази търговия със стремежа на хората към здраве и младост опасно засенчват макар и неголемите, но реални постижения на антиейджинга.

 С антиоксидантите внимателно

Перспективна област, повлияваща продължителността на живота, са антиоксидантите, които редуцират свободните радикали, ускоряващи стареенето. Днес са известни множество антиоксиданти, като витамините Е и С, селен, манган, каротеноиди, флавоноида глутатион, полифенол, ресвератрол, индол и др., които действително ограничават определени процеси на стареенето. Медиите непрекъснато ни внушават кои хранителни продукти съдържат най-много антиоксиданти. Още по-масови са рекламите за хранителни добавки, богати на  невероятно мощни и всестранно действащи антиоксиданти. Ако това беше истина, с една подходяща диета и подбрани хранителни добавки милиони хора биха се подмладили. За съжаление все още не е известно колко и какви антиоксиданти са необходими за определен човек, защото тези вещества не са взаимозаменяеми и всяка формула има специфично действие. Освен това понятието „антиоксиданти” има подвеждащо действие, защото много вещества с такива свойства имат обратно действие. И най-същественото е, че приемането и на най-удачната комбинация от антиоксиданти е безполезно, ако факторите, предизвикващи стареенето, не са свободните радикали.

Сладкият враг 

Готвенето на захари с мазнини и протеини карамелизира ястията, които стават вкусни, но и много вредни. Научно това е процес, означаван като гликиране, който води до образуването на акриламид, предизвикващ редица  възпалителни и ракови заболявания. Има и ендогенно гликиране, което води до сърдечносъдови заболявания, демиелинизация, рак и болестта на Алцхаймер. Има редица съединения – бенфотиамин, аминогуанидин, Л-хистидин, пиридоксамин, липоева киселина, кафеена киселина, йерба мате, листа от Гуаве и др., за които се смята, че ограничават интензивното стареене, предизвикано от гликирането. Засега това са хипотези, защото доказването изисква хиляди души да приемат с години едни и същи препарати, за да се установи реалното им действие.

Еликсирът на младостта

Хипофизната жлеза произвежда хормона на растежа, означаван като еликсир на младостта. Той осигурява равномерния растеж на децата и юношите, а когато липсва, при деца с нисък ръст се въвежда инжекционно като лечебно средство. Липсата на този хормон намалява мускулната маса и костната плътност и увеличава телесните мазнини, които промени са типични за процеса на стареене. Какви са обективните данни за влиянието на хормона на растежа върху дълголетието?  Засега безспорно е доказано увеличението на мускулната маса, но без ефект върху мускулната сила. Засега този хормон се прилага и при заболявания на хипофизата, при ХИВ инфекции, синдром на късото черво и при възрастни хора с доказан хормонален дефицит. Това изисква внимание, защото колкото и парадоксално да звучи, хората с високи или ниски стойности на хормона живеят по-малко. Но в рекламите не се говори за опасните страни на хормона на растежа и често се предлагат безполезни фалшиви продукти с повече вредности, отколкото ползи.

Да бъдеш мъж до края на живота си

Най-важният хормон за мъжете е тестостеронът. Той осигурява половата мощ, регулира костната здравина, мускулната маса и мастната тъкан, производството на сперматозоиди и червени кръвни телца. Намалената продукция на тестостерон се определя като мъжката менопауза, или андропауза. В ежедневието най-характерният белег на андропаузата са еректилните дисфункции с различна степен на импотентност поради ниски нива на тестостерон. Обратното, задържането на по-високи нива на тестостерон с годините се свързва с възникване на рак на простатата. Науката все още не знае дали допълнително въведен тестостерон също провокира възникването на рак. Днес тестостеронът се използва широко в медицинската практика, без да е доказано със сигурност дали забавя стареенето. Този хормон има и нежелани ефекти като акне и мазна кожа, потиска сперматогенезата и е съдоворисков фактор.

Старостта не подхожда на жената

Жените преживяват драматично менопаузата, която настъпва бързо и коренно променя физиката, здравословната хармония и самочувствието. Логично звучи допълнителното набавяне на естроген и прогестерон, които укрепват костната тъкан, предпазват от инсулти, поддържат женствеността, а вероятно пазят и от болестта на Алцхаймер. На този подмладяващ ефект се противопоставя удебеляването на лигавицата на матката, което увеличава риска от раково заболяване. Важен и неуточнен проблем е кога след менопаузата трябва да се прилагат хормони. Надежда за подмладяване са и т.нар. биоидентични хормони от растителен произход. Подмладяването на жените е примамливо желание, но най-добре е намесата на специалист, за да се избегне усилено състаряване.

Текстът е от книга на проф. Димитър Чавдаров, която предстои да бъде издадена.

       

                                           
        

 

 

 

 

 


 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 95